jak wygenerować pojedynczy znak cudzysłowia?

0

Z tego co przeczytałem we wprowadzeniu, to aby móc napisać cudzysłów wewnątrz stringa należy dodać przed nim "". I gdy chcę dodać cudzysłów wewnątrz stringa, to to działa. Gdy chę jednak wygenerować pojedynczy cudzysłów, czy też jak kto woli stringa, w którym znajduje się jedynie cudzysłów, to już ten sposób zadziałać nie chce.

Wyrażenie: """ zwraca """, w jaki sposób wygenerować """ (czy też nie używając notacji z cudzysłowami po bokach oznaczającymi stringa: " ) ?

0

Chodzi mi o C#.

0

Chyba wszystkie możliwe sposoby.

class Program
    {
        static string Cudzyslow1()
        {
            return "\"";
        }
        static string Cudzyslow2()
        {
            return "'";
        }
        static void Main(string[] args)
        {
            string tmp = "\"";
            Console.Write("1. Cudzyslow: ");
            Console.WriteLine(tmp);
            tmp = "'";
            Console.Write("2. Cudzyslow: ");
            Console.WriteLine(tmp);
            Console.Write("3. Cudzyslow: ");
            Console.WriteLine("\"");
            Console.Write("4. Cudzyslow: ");
            Console.WriteLine("'");
            Console.Write("5. Cudzyslow: ");
            Console.WriteLine(Cudzyslow1());
            Console.Write("6. Cudzyslow: ");
            Console.WriteLine(Cudzyslow2());
            Console.WriteLine("\"tekst w cudzyslowie\"");
            Console.WriteLine("'tekst w pojedynczym cudzyslowie'");
            Console.WriteLine((char)39);
            Console.WriteLine((char)0x27);
            Console.WriteLine((char)34);
            Console.WriteLine((char)0x22);
            Console.ReadKey();

        }
    }

WinForms:

label1.Text = "\"";
button1.Text = "\"";
textBox1.Text = "\"";
0

cudzysłowu, a nie cudzysłowy ... nie widzisz podkreślonego na czerwono wyrazu?

0

Cudzysłowie a nie cudzysłowu... Jeśli coś nie jest podkreślone na czerwono w Firefoxie to nie znaczy że jest zawsze poprawne...

(chcesz naprawić świat, zacznij od siebie.)

0

odmiana końcówki cudzysłów jest taka sama jak wyrazu rów, analogicznie 'pojedynczy znak (dopełniacz) rowu/cudzysłowu.

0
polonista-humanista napisał(a)

odmiana końcówki cudzysłów jest taka sama jak wyrazu rów, analogicznie 'pojedynczy znak (dopełniacz) rowu/cudzysłowu.

A gdzie tu jest dopełniacz?

Hmm... Chyba już rozumiem, że chodzi o tytuł wątku, a nie treść komentarzy w poście Madm4na.

0
somekind napisał(a)

Chyba już rozumiem, że chodzi o tytuł wątku, a nie treść komentarzy w poście Madm4na

tylko i wyłącznie o tytuł wątku ;) co do komentarzy to nawet nie zwróciłem uwagi na nie ;)

0

Wyrażenie: """ zwraca """

Wydaje mi się to niemożliwe, chyba że tak:

"\\\""

:P

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1