Kompilator C++ - tworzenie programu

Odpowiedz Nowy wątek
2011-08-06 16:20
0

Witam. Mam już na komputrze 3 kompilatory:
Dev-C++
CodeBlocks
Microsoft visual c++

Chciałem dziś napisać pierwszy program C++ i napotkałem 3 problemy otóż to:

  1. Nie wiem np. jak zacząc pisać w Microsoft Visual C++ poniewaz załączam daje New>>Project(powinnienem dać File?)>> potem nie wiem co wybrać? Może Win32 project?
  2. Po wpisaniu kodu
    Kod:
     
    #include<iostream>
    int main()
    {
    std::cout<<"Witamy na pokładzie";
    }

Dev-C++ zaczyna wyć z powodu drugiej linijki. CodeBlocks normalnie otworzył ten plik. A w Microsofcie nawet nie wiem jak go skompilować i załączyć :/

Bardzo bym prosił o pomoc, i ewentualnie jak są gdzieś jakieś tutoriale dotyczące tego co opisałem wyżej to prosiłbym o zapodanie, bo jakoś nie potrafie znaleźć.
edytowany 4x, ostatnio: madmike, 2011-08-06 16:29

Pozostało 580 znaków

2011-08-06 16:23
0

w MSVC++ wybierasz nowy projekt>console application>zaznaczasz empty project. Później tylko dokładasz pliki do projektu.
W tym kodzie masz błąd - brak średnika.


edytowany 1x, ostatnio: byku_guzio, 2011-08-06 16:23

Pozostało 580 znaków

2011-08-06 16:30
Rev
1

Masz dwa kompilatory. Te pierwsze to tylko IDE, które mają załączoną ze sobą mingw (w code::blocks nowszy, w dev-c++ starszy). Polecam ci zapoznać się z jakąś książką dla zupełnych początkujących, nauczyć się korzystać z wyszukiwarki forumowej, google i PRZYŁOŻYĆ SIĘ DO NAUKI JĘZYKA ANGIELSKIEGO.


Pozostało 580 znaków

2011-08-06 16:39
0

byku_guzio zrobiłem tak jak napisałeś wkleiłem kod, ze średnikiem ;)
Pojawiła się konsola na chwile i tyle co po niej było. Może złą bibliotekę podałem?
Wklejam screena:
user image

PS. Do kolegi wyżej, nie do końca Cię rozumiem, na jakiej podstawie osądzasz mnie o nieznajomość angielskiego? Wydaje mi się że angielski znam wystarczająco dobrze ;)

edytowany 4x, ostatnio: probena, 2011-08-06 16:42
Ktoś, kto jest zdolny nauczyć się języka obcego jest chyba na tyle inteligentny, że potrafi za pomocą wyszukiwarki rozwiązać taki banalny problem (który z resztą był poruszany setki razy). Póki co, na taką osobę nie wyglądasz. - Rev 2011-08-06 16:46

Pozostało 580 znaków

2011-08-06 16:43
0

Wszystko jest ok. Dałeś pewnie Start Debugging w takim wypadku konsola zatrzyma się tylko jeżeli będziesz pobierał dane od użytkownika lub na jakimś breakpoint'cie. Odpal przez Start Without Debugging.

P.S. Wywal tego DevC++, bo on się do niczego nie nadaje


edytowany 1x, ostatnio: byku_guzio, 2011-08-06 16:44

Pozostało 580 znaków

2011-08-06 16:48
Rev
5

Nie rozumiem za bardzo tej masochistycznej chęci stałych użytkowników tego forum do rozwiązywania problemów, które pojawiają się przynajmniej raz na tydzień. Na normalnych forach podaje się słowo kluczowe do wyszukiwarki, jak ktoś się nudzi to i link do tematu, w którym problem został już poruszony i temat się zamyka.


Pozostało 580 znaków

2011-08-06 17:02
0

Odpaliłem without debugging i nic sie nie zmieniło ;)
Mam jeszcze jedno pytanko:
Jak zacząć pisać taki program w Code::Blocks? File>New>project>console aplication>...>GNU GCC Compiler?

idę się pochlastać - Rev 2011-08-06 17:04
File->New->Project->Console application->C++->Wybierz tytuł i ścieżkę->zostaw wszystko jak jest i kliknij finish - piternet 2011-08-06 17:27
Albo od razu Empty File i po problemie... - allocer 2011-08-06 18:51

Pozostało 580 znaków

2011-08-06 17:33
0

Co do main() w Dev, może powinna zawierać argumenty?


<error>There was an error during loading user signature. Please try to reboot the Universe and check again.</error>
nie, nie musi - byku_guzio 2011-08-06 17:57

Pozostało 580 znaków

2011-08-06 18:27
1
xeo545x39 napisał(a)

Co do main() w Dev, może powinna zawierać argumenty?

Mogę się mylić, ale stary MinGW może myśli że main wtedy przyjmuje dowolną ilość argumentów. Ale bez działa.

Code::Blocks nie wymaga stosowania projektów do kompilowania tak jak VS, co jest niewątpliwie wygodne przy pisaniu jednoplikowych programów. Tworzysz nowy plik, zapisujesz jako .cpp i możesz kompilować i uruchamiać bez przeszkód. A Deva wywal od razu.

Pozostało 580 znaków

2011-08-06 18:36
0

Dev-C++
CodeBlocks
Microsoft visual c++

To nie są kompilatory :>

Pozostało 580 znaków

2011-08-06 19:04
0

Ciekawe z czego się uczysz, że kazali zainstalować 3 środowiska przed rozpoczęciem kursu.;>

Btw. Wam też już się nie chce powtarzać, że z Dev-C++ się nie korzysta?;(


Idiots, idiots everywhere.
edytowany 1x, ostatnio: allocer, 2011-08-06 19:05
Tzn. można korzystać, jako papier do d***, o ile takową funkcję może spełnić.. - xeo545x39 2011-08-06 19:43
Do hello world się chyba nadaje co? :P - Sarrus 2011-08-12 07:51

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0