Jaki katalog temp do aktualizacji?

0

Siema. Chcę zrobić automatyczną aktualizacja z tego gotowca: Update programu tylko że jak widać program pobiera np. pliki .ini do katalogu z programem:

HTTPGet1.FileName := ExtractFilePath(Application.ExeName) + 'version.ini';

Nie chcę by takie pliki były tam gdzie program, bo to sam. exe i od razu będzie rzucało się w oczy.
Myślałem o katalogu temp w windowsie ale wyczytałem, że nie warto bo na kontach gościa nie działa i są problemy. Więc może jest jakieś inne miejsce (zmienna środowiskowa) bezpieczne do tego celu? Tak by user nic nie widział i antywirusy / system nie buczał o jakieś prawa zapisu itp.

1

Uzyskaj ścieżkę ze zmiennej środowiskowej TEMP. GetEnvirmomentalVariable czy coś takiego.

0

Akurat TEMP jest do tego, a to że komuś coś tam nie działa - słyszałem że na niektórych Windowsach może nie działać myszka - czy to powód aby do żadnej aplikacji nie dodawać obsługi myszki?
TEMP jak nazwa wskazuje jest katalogiem tymczasowym i jeśli coś tam zapiszesz to nikt i nic nie ma prawa się czepiać - jeśli się czepia to jest głupi.

poza tym, możesz też ten plik usunąć skasować po sprawdzeniu lub ew. pobierać go do pamięci ale to trudniejsze rozwiązanie.

0

dzięki

0

Skorzystaj z katalogu C:\WINDOWS\Temp lub C:\WINDOWS\Prefetch. Katalogi te są czyszczone przez prawie wszystkie aplikacje do tych zadań (np. Odkurzacz). Raczej nie powinno być problemu z prawami dostępu - chyba, że folder ten zabezpieczy administrator.

meeooow napisał(a)

GetEnvirmomentalVariable czy coś takiego

Ta procedura to SHGetSpecialFolderPath.

0

Azarien, nie chodzi mi o używanie statycznych ścieżek, tylko o sam katalog X:\Windows\Temp itd. Literę dysku z systemem jest bardzo łatwo uzyskać, a mając tą literę wystarczy pozostałą część dodać i mamy gotową ścieżkę katalogu Temp czy Prefetch =)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1