Kompilator nie tworzy pliku .exe

0

Witam, używam dev-c++ i biblioteki graficznej allegro, i nie wiem czemu ale po kompilacji programu nie pojawia mi się plik .exe
Pomoże mi ktoś?
Będę bardzo wdzięczny.

4
Allucard napisał(a)

Pomoże mi ktoś?

http://wizytauwrozki.pl/

0

Okey, już tak jakby tworzy plik .exe, tyle że po jego uruchomieniu nic się nie dzieje :<.

1
Allucard napisał(a)

Okey, już tak jakby tworzy plik .exe, tyle że po jego uruchomieniu nic się nie dzieje :<.

Wiesz czemu dostałeś w poście wyżej link do wróżki? Bo napisałeś że masz problem. I tylko tyle. Nie znamy żadnych detali, nie pokazałeś ani odrobiny kodu.

0

kod tu chyba nie ma znaczenia, nie ważne co wpisze i tak po kompilacji pliku .exe nie da się uruchomić( nie pokazuję się żaden błąd)
W sumie nie wiem co mam jeszcze napisać, przy czystym c++ jest wszystko okey.

3

Kod nie ma znacznia! Tak! Z fusów ci kur... wywróżę czemu program nie działa. Zanim nie udostępnisz więcej danych to nie ma jak ci pomóc.

0

A tak seriously, to pewnie konsola się od razu zamyka, a tego nie dostrzegasz.

A może odpowiesz teraz na moje pytanie?
Wiesz co, ostatnio wchodziłem na stronę i pokazało się 404, ratunku!
Pewnie już mi wirusy komputer zżerają...
Co mam zrobić?!!?!!?!!

Daj nam więcej informacji, to się (może) przestaniemy z Ciebie nabijać.

0

Pierwszy lepszy kod:

#include <allegro.h>

int main() 
{	
	allegro_init();
	install_keyboard();
	
	set_color_depth(32);
	set_gfx_mode(GFX_AUTODETECT_WINDOWED, 640, 700, 0, 0);
	
	BITMAP *buffer = create_bitmap(640, 700);
	clear_to_color(buffer, 0x333333);
	
	rect(buffer, 1, 1, 51, 51, 0x21D059);
	rect(buffer, 2, 2, 50, 50, 0x21D059);
	rect(buffer, 3, 3, 49, 49, 0x21D059);
	
	textout_centre_ex(buffer, font, ALLEGRO_VERSION_STR, 320, 5, 0xFFFFFF, 0x333333);
	
	rectfill(buffer, 50, 100, 550, 600, 0xDF1680);
	
	blit(buffer, screen, 0, 0, 0, 0, 640, 700);
	
	readkey();
	
	destroy_bitmap(buffer);
	
	return 0;
}
END_OF_MAIN();

Gdy uruchamiam przez kompilator wszystko jest okey, lecz kiedy przez plik .exe, nic się nie dzieje.

Co mam jeszcze podać ? ;f

0

Nie pamiętam, ale tam nie ma tak jak w VS opcji debug i release ? Nie sprawdzę bo po jednej burzy siedze pod tygodnia na blueconnecie z transferem 8kB/s ... ;(

0

też nie wiem...

0

A co ?! Też się z nim komunikujesz za pomocą projekcji astralnej a nie interfacu ? Proste sprawdź, czy ma taką opcje, czy zainstalować ci VNC i ja mam sprawdzić ? Chociaż przy moim necie bezprzewodowym i tak dupa ...

0
lukas_gab napisał(a)

Nie pamiętam, ale tam nie ma tak jak w VS opcji debug i release ? Nie sprawdzę bo po jednej burzy siedze pod tygodnia na blueconnecie z transferem 8kB/s ... ;(

Dev-C++ nie ma debuggera, więc tryb debug i release są niepotrzebne.

0

No tak. Zapomniałem. W sumie to jakiś tam jest, ale z tego co pamiętam to krzaczył mi się przy więcej niż 3 wskaźnikach i to w losowych miejscach... no i zakończyłem przygodę z devem na krótki mezalians z gcc i trafiłem na szczęście do VS :D Hmm właściwie to nie debbuger, a wypluwanie błędów kompilacji w trybie losowym, lub wysypywanie się środowiska w losowych dyskretnych odcinkach czasu ;p

0

Tak myślałem, nie chodziło o kod, wystarczyło przeinstalować dev-cpp, oraz musiałem przepisać kod.
Najbardziej mnie wkurza to że mi nikt nie pomógł, tylko wszyscy pie*dolili jakieś głupoty, w dodatku jest to dział newbie.
Bardzo znienawidziłem to forum...

2
Allucard napisał(a)

Tak myślałem, nie chodziło o kod, wystarczyło przeinstalować dev-cpp, oraz musiałem przepisać kod.
Najbardziej mnie wkurza to że mi nikt nie pomógł, tylko wszyscy pie*dolili jakieś głupoty, w dodatku jest to dział newbie.
Bardzo znienawidziłem to forum...

Jak idziesz do lekarza to też mówisz że cię coś boli w żołądku, ale nie pozwalasz mu siebie dotknąć bo przecież powinien wydedukować?

0

Jak zwykle nie doczytałem, że problemu już nie ma...

Zepsuję Wam zabawę, wybaczycie?

 #include <allegro.h>
 
int main() 
{        
        allegro_init();
        install_keyboard();
 
        set_color_depth(32);
        set_gfx_mode(GFX_AUTODETECT_WINDOWED, 640, 700, 0, 0);
 
        BITMAP *buffer = create_bitmap(640, 700);
        clear_to_color(buffer, 0x333333);
 
        rect(buffer, 1, 1, 51, 51, 0x21D059);
        rect(buffer, 2, 2, 50, 50, 0x21D059);
        rect(buffer, 3, 3, 49, 49, 0x21D059);
 
        textout_centre_ex(buffer, font, ALLEGRO_VERSION_STR, 320, 5, 0xFFFFFF, 0x333333);
 
        rectfill(buffer, 50, 100, 550, 600, 0xDF1680);
 
        blit(buffer, screen, 0, 0, 0, 0, 640, 700);
 
        readkey();
 
        destroy_bitmap(buffer);
 
        //!!!TUUUUU PAAAAAAAATRZ TUUUUUUUUUU!!!
        system("pause");
        //koniec !!!TUUUUU PAAAAAAAATRZ TUUUUUUUUUU!!!

        return 0;

        
}
END_OF_MAIN();

Aha i zostaw dev'a zanim Ci mózg wypali :)</del>

0

Toś się napsuł. readkey() jest tak samo blokujący jak pause. Zanim nie dostanie klawisza to będzie siedział w idle.

0

No niestety, zawsze byli idioci, zamiast normalnie mu odpowiedzieć na pytanie, pieprzycie jakieś bzdury.
Myślę że te forum szybko podanie przez takich ludzi i głupich moderatorów którzy g*wno robią, jest jeszcze wiele innych for o tej tematyce.

0
Human napisał(a)

No niestety, zawsze byli idioci, zamiast normalnie mu odpowiedzieć na pytanie, pieprzycie jakieś bzdury.
Myślę że te forum szybko podanie przez takich ludzi i głupich moderatorów którzy g*wno robią, jest jeszcze wiele innych for o tej tematyce.

Na twoje nieszczęście jakoś od dobrych 11 lat się trzyma :> Forum jest w miarę luźne, nie piszemy tutaj żeby się wzajemnie sankcjonować. Ciekaw jestem jak można odpowiedzieć na poziomie człowiekowi który przychodzi, mówi że "nie działa" i generalnie tyle...

0

jak na mój gust to brak dllki z allegro powoduje "nic nierobienie" exeka (poza pewnie wyskakującym oknem z błędem).

@Demonical Monk: tak BTW: u mnie ten kod PHP jakoś działa. Wypisuje jedynkę bez błędu segmentacji:p

1
Demonical Monk napisał(a)
Human napisał(a)

No niestety, zawsze byli idioci, zamiast normalnie mu odpowiedzieć na pytanie, pieprzycie jakieś bzdury.
Myślę że te forum szybko podanie przez takich ludzi i głupich moderatorów którzy g*wno robią, jest jeszcze wiele innych for o tej tematyce.

Na twoje nieszczęście jakoś od dobrych 11 lat się trzyma :> Forum jest w miarę luźne, nie piszemy tutaj żeby się wzajemnie sankcjonować. Ciekaw jestem jak można odpowiedzieć na poziomie człowiekowi który przychodzi, mówi że "nie działa" i generalnie tyle...

Przecież napisał że nie działa plik .exe w każdym napisanym programie, a jeżeli jest to za mało, powinieneś napisać to tak jak dla newbie, a nie idioty.
Dziwny masz sposób myślenia...

0
Human napisał(a)

Przecież napisał że nie działa plik .exe w każdym napisanym programie, a jeżeli jest to za mało, powinieneś napisać to tak jak dla newbie, a nie idioty.

Powodów "niedziałania pliku .exe" może być cała masa. Mamy postnąć ankietę z kilkuset pytaniami?
Zanim zada się pytanie na Forum najpierw trzeba spytać samego siebie "jakich informacji potrzebuje osoba, która nie ma dostępu do mojego komputera?", a potem odpowiednio skonstruować pytanie dołączając rozsądną ilość informacji dodatkowych, w szczególności wszelkie komunikaty błędów. Jeśli nie mamy pewności co do poprawności wykonywanych przez nas czynności, załączamy także listę kroków jakie wykonywaliśmy. Tylko z takim kompletem informacji osoby na Forum będą mogły coś doradzić. Jeśli umieszczasz tutaj wiadomość o treści "Nie działa mi X. Co może być przyczyną?", to nie jesteśmy w stanie stwierdzić czy jest to wynikiem błędu w kodzie, na etapie budowania, wina konfiguracji systemowej, a może braku jakichś bibliotek, czy tak banalnej rzeczy jak wstrzymanie okna konsoli przed zakończeniem programu. Postaw się w naszej sytuacji. Wiadomości tutaj dziennie jest kilka-kilkadziesiąt i jeśli za każdym razem mielibyśmy zadawać pytania uściślające, to nie robilibyśmy nic innego. To nie jest support techniczny produktu, który zakupiłeś lecz forum pasjonatów, którzy poświęcają swój wolny czas na pomoc innym. W związku z tym nawet wypadałoby się odpowiednio przygotować do zadania pytania, a nie wymagać od nas umiejętności czytania w myślach na duże odległości.

Problem niewłaściwego zadawania pytań istnieje od początków Usenetu i w sieci można znaleźć wiele artykułów o tym jak właściwie zadawać pytania na forach technicznych.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1