Ruchome kolumny tabeli

0

Witam. Mam pewną zagwozdkę i nie wiem od czego zacząć. Załączam obrazek (który zrobiłem na szybko, więc nie bijcie :D), by łatwiej było mnie zrozumieć:

user image

Więc tak - jak zrobić ruchome kolumny tabeli? Chodzi o to, by pierwsze 3 kolumny pozostały nieruchome, zaś 4 do n-tej można było przewinąć jakąś strzałką lub paskiem.
Domyślam się, że najlepszym rozwiązaniem byłoby zastosowanie javascript lub jQuery (w sumie to prawie jedno i to samo). Możnaby to także zrobić w iframe ale wiem, że to byłby poroniony pomysł.

Może nie jestem do końca newbie, jeżeli chodzi o pisanie stron internetowych ale zamieściłem ten temat tutaj, gdyż podejrzewam, że nie będzie dla was problemem.

Dołączam także link do tejże tabeli. Mogę jeszcze wkleić kod tego pliku.
Pozdrawiam i proszę o dość szybką i konkretną pomoc. Pozdrawiam, Jacek J. ;)

1

jako kompletny laik z html/js strzelam, że można zrobić dwie tabelę i tę drugą wsadzić do węższego diva

Ciekawe ile dostanę głosów na nie :(

0

JavaScript i jQuery to jest całkiem co innego gdyż JavaScript jest skryptowym językiem programowania a jQuery frameworkiem -.-. Nie możesz nazwać się programistą JavaScript umiejąc "programować" w jQuery :).
Zrób to normalnie w czystym HTMLu

. Polecam http://kurshtml.boo.pl/ a jeżeli chcesz się bawić z tym "ruchomym" to http://jquery.com/ http://jqueryui.com/ i miłej zabawy. No chyba, że chcesz w JavaScript to już Ci współczuję głupoty.</p>
0
Misiekd napisał(a)

jako kompletny laik z html/js strzelam, że można zrobić dwie tabelę i tę drugą wsadzić do węższego diva

Ciekawe ile dostanę głosów na nie :(

Tyle, że tych kolumn po trzeciej będzie co tydzień przybywać, czyli pomysł spalony.

Dr Zielu napisał(a)

JavaScript i jQuery to jest całkiem co innego gdyż JavaScript jest skryptowym językiem programowania a jQuery frameworkiem -.-. Nie możesz nazwać się programistą JavaScript umiejąc "programować" w jQuery :).
Zrób to normalnie w czystym HTMLu

. Polecam http://kurshtml.boo.pl/ a jeżeli chcesz się bawić z tym "ruchomym" to http://jquery.com/ http://jqueryui.com/ i miłej zabawy. No chyba, że chcesz w JavaScript to już Ci współczuję głupoty.</p>

Doprawdy, jesteś miły. Z tego kursu HTML korzystam jak coś podstawowego mi wyleci z głowy, jest naprawdę kozacki. Stamtąd się HTMLa uczyłem. Co do JS i JQ to nie krzycz na mnie :P Nie piszę w tym (co prawda staram się to opanować ale póki co słabo mi to wychodzi). Z javascriptu korzystam tylko jak chcę zrobić coś w deseń scroll(0,0);. Z resztą nie tego dotyczy problem. Z czego dokładnie radzisz skorzystać?

0
Jacold napisał(a)
Misiekd napisał(a)

jako kompletny laik z html/js strzelam, że można zrobić dwie tabelę i tę drugą wsadzić do węższego diva

Ciekawe ile dostanę głosów na nie :(

Tyle, że tych kolumn po trzeciej będzie co tydzień przybywać, czyli pomysł spalony.

no i co z tego? Przecież jakoś będziesz generował dynamicznie tą stronę więc co stoi na przeszkodzie aby ten div był zawsze z ostatnią 'nieprzesuwalną' kolumną?

0
Jacold napisał(a)
Misiekd napisał(a)

jako kompletny laik z html/js strzelam, że można zrobić dwie tabelę i tę drugą wsadzić do węższego diva

Ciekawe ile dostanę głosów na nie :(

Tyle, że tych kolumn po trzeciej będzie co tydzień przybywać, czyli pomysł spalony.

Dr Zielu napisał(a)

JavaScript i jQuery to jest całkiem co innego gdyż JavaScript jest skryptowym językiem programowania a jQuery frameworkiem -.-. Nie możesz nazwać się programistą JavaScript umiejąc "programować" w jQuery :).
Zrób to normalnie w czystym HTMLu

. Polecam http://kurshtml.boo.pl/ a jeżeli chcesz się bawić z tym "ruchomym" to http://jquery.com/ http://jqueryui.com/ i miłej zabawy. No chyba, że chcesz w JavaScript to już Ci współczuję głupoty.</p>

Doprawdy, jesteś miły. Z tego kursu HTML korzystam jak coś podstawowego mi wyleci z głowy, jest naprawdę kozacki. Stamtąd się HTMLa uczyłem. Co do JS i JQ to nie krzycz na mnie :P Nie piszę w tym (co prawda staram się to opanować ale póki co słabo mi to wychodzi). Z javascriptu korzystam tylko jak chcę zrobić coś w deseń scroll(0,0);. Z resztą nie tego dotyczy problem. Z czego dokładnie radzisz skorzystać?

Chciałeś wiedzieć jak stworzyć tabele to Ci napisałem...kurshtml.boo.pl
Co do dynamicznego odświeżania to
http://internetmaker.pl/artykul/3308,1,ajax_kurs_od_podstaw_-_interakcja_ajax_-_php
heh poczytaj to a znajdziesz:)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1