Wskaźniki obiektów w tablicy

Odpowiedz Nowy wątek
2011-07-22 21:09
0

Cześć,

mam dwie klasy, Pawn dziedziczy po Piece w tablicy board przechowuję adresy do obiektów klas potomnych. Wygląda to tak:

Piece* board[9][9];
Pawn wPawn1;
 
board[1][1] = &wPawn1;
*board[1][1]->Metoda1();

Tylko dlaczego teraz są widoczne wyłącznie metody z klasy bazowej, a potomnej już nie?

edytowany 2x, ostatnio: Sannin, 2011-07-22 21:10

Pozostało 580 znaków

2011-07-22 21:41
lk
1

static_cat na pawn i bez tej gwiazdki ;)

Pozostało 580 znaków

2011-07-22 21:42
gc
1

static_cast*

Pozostało 580 znaków

2011-07-22 21:56
0

Hm, dalej nie wiem jak to zrobić. Możecie to napisać na moim przykładzie?

Pozostało 580 znaków

2011-07-22 23:22
Rev
0

user image


Pozostało 580 znaków

2011-07-22 23:27
0

Brak mi słów... co za debil... myślisz, że nie umiem szukać? Skoro pytam to znaczy, że i tak tego nie rozumiem...

Pozostało 580 znaków

2011-07-23 10:44
0

@Sannin bo masz wskaźnik do klasy bazowej. Skąd kompilator ma wiedzieć że masz tam akurat obiekt pochodny? Jasnowidz? o_O
Jedyne co masz pod ręką to funkcje wirtualne które pozwolą ci na wykonanie kodu funkcji z odpowiedniej klasy, ale sama funkcja musi być zdeklarowana juz w klasie bazowej. Słowo klucz: polimorfizm.

Pozostało 580 znaków

2011-07-23 10:46
uuu
0
Sannin napisał(a)

Brak mi słów... co za debil... myślisz, że nie umiem szukać? Skoro pytam to znaczy, że i tak tego nie rozumiem...

Przykro mi bardzo ale karniak ci się jednak należy bo tylko debil nie znalazłby na przykład takiego wyjaśnienia twojego problemu. Próbki z heliona czasem się przydają. (czytaj od strony 178) masz wszystko wyjaśnione ładnie co jak i dlaczego oraz jakie niebezpieczeństwa wiążą się z rzutowaniem w dół hierarchii. Gdybyś chociaż rozumiał czego szukasz to nie miałbyś problemów ze znalezieniem tego.

Pozostało 580 znaków

2011-07-23 11:27
nnn
0

widzisz sanin ja cię dobrze rozumiem - to jest właśnie takie forum że jak ktoś o coś zapyta to dostaje karniaka. tu na forum są właśnie tacy dziwni ludzie jak Demonical monk co zakłada blokadę konta za to że ktoś wysłał crackme do rozwiązania.
To forum jest dziwne.

Jakoś ostatnio męczę sie z przejściem na CLI i WInForm i wiele osób mi w tym pomaga. Czasami sa to na prawdę podstawy a jednak otrzymuje odpowiedź. Ergo - chyba coś z wami nie tak, że nie możecie otrzymać pomocy. Trochę pokory i nie gryźcie ręki która was karmi, a pomoc zostanie dostarczona. Zachowanie rozwydrzonego gimnazjalisty nie pomorze. - lukas_gab 2011-07-23 11:41

Pozostało 580 znaków

2011-07-23 12:53
uuu
0
nnn napisał(a)

widzisz sanin ja cię dobrze rozumiem - to jest właśnie takie forum że jak ktoś o coś zapyta to dostaje karniaka. tu na forum są właśnie tacy dziwni ludzie jak Demonical monk co zakłada blokadę konta za to że ktoś wysłał crackme do rozwiązania.
To forum jest dziwne.

jak ktoś nie raczy wklepać pytania do google'a (o szukaniu w książkach nawet nie piszę bo zapewne ta umiejętność już zanikła wśród dzisiejszych newbe) tylko od razu wali na forum z każdą pierdołą nie spróbowawszy dociec samemu dlaczego tak, a nie inaczej to nie dziw, że dostają takie odpowiedzi. Poza tym z takiego kogoś dupa będzie, a nie programista skoro nie potrafi sobie dać rady z takimi problemami. Programowanie na tym polega, na rozwiązywaniu problemów, a rozwiązaniem problemu nie jest poproszenie kogoś aby zrobił to za ciebie. Jeśli autor tematu nie znalazł w sieci odpowiedzi na swoje pytanie to lepiej żeby odpuścił sobie programowanie, a nie wyzywał starszych stażem kolegów od debili :]

Pozostało 580 znaków

2011-07-27 11:08
Cplus
0

Sannin, za to słowo "debil" powinieneś zostać zignorowany.
Pomyśl czasem zanim coś napiszesz.
Nie dziw się że potem nikt nie chce Ci odpowiedzieć normalnie tylko Cię odsyłają do googla - zapracowałeś na to.

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0