Odniesienie do pliku w javascript

Odpowiedz Nowy wątek
2011-07-19 13:33
0
function refresh_statuses() {
   $.ajax({
        url: 'rera.txt',
        cache: false,
        dataType: 'json',
        success: function(data){
            $gmap.clearOverlays();

W tym wycinku kodu jest odniesienie do pliku rera.txt, który znajduje się w tym samym katalogu co skrypt js. Da się zrobić coś aby skrypt działał jeśli plik znajdował by się na innym serwerze ? Wpisanie http://xxxx.xxxxxxxxxx.pl/xxxxx/rera.txt nie działa.

Pozostało 580 znaków

2011-07-19 15:07
pan kuba
0

Się nie da się. Można pobierać pliki tylko z tej samej domeny. Rozwiązaniem jest np. proxy w php - skrypt na tej samej domenie co skrypt JS, któremu podajesz URL pliku, który ma pobrać. Oczywiście musi być włączona opcja allow_url_fopen w konfiguracji php.

Pozostało 580 znaków

2011-07-19 15:38
0

Mógłbyś napisać jak taki plik php miałby wyglądać ?

Pozostało 580 znaków

2011-07-19 16:03
0

z js wysyłasz request do serwera np. mojadomena.pl/skrypt_proxy.ph[...]ww.obcadomena.pl/somefile.txt
Skrypt php wykonuje request o podany zasób i zwraca go jako response. Poszukaj np. o HttpRequest http://www.php.net/manual/en/class.httprequest.php

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0