Wątek zablokowany 2011-07-15 20:52 przez Demonical Monk.

Sposob na exception ?

2011-07-14 19:38
new
0

Panowie mam do Was pytanie,chodzi mi o jakies narzedzie do rozw problemow w asp.net. Mam jakis sln kompiluje niby ok ale po uruchomieniu jak wiemy moze wyskoczyc nam wszystko. W jaki sposb bierzecie sie za rozw danego wyjatku lub jakie narzedzie polecacie zeby sobie pomoc? Ja jestem po dawce teorii a teraz zaczynam wchodzic w ten praktyczny swiat .net,bede wdzieczny jesli udzielicie kilka cennych wskazowek.

Pozostało 580 znaków

2011-07-14 20:04
O_o
0
  1. Piszemy tak by nie było błędów runtime.
  2. Gdy jest operacja która może walnąć error mimo wszystko to się używa bloków try

O̾..͠o

Pozostało 580 znaków

2011-07-14 20:09
new
0

No ale mi chodzi o to jak znalezc przyczyne bledu a nie pisac tak zeby nie bylo,fajnie ze jestes taki zdolny i Od razu piszesz wszystko bez blednie,ja pytam w jaki sposob odnalezc przyczyne bledow.

Pozostało 580 znaków

2011-07-14 21:03
0

Wszystkie błędy aplikacji przechwytujesz i zapisujesz do pliku wraz ze stacktrace. Potem analizujesz plik i wiesz, w której linii wystąpił wyjątek. Wtedy odpalasz debugowanie w Visual Studio, stawiasz breakpointa w tej linii, doprowadzasz do błędnej sytuacji i sprawdzasz co i dlaczego się stało.


"HUMAN BEINGS MAKE LIFE SO INTERESTING. DO YOU KNOW, THAT IN A UNIVERSE SO FULL OF WONDERS, THEY HAVE MANAGED TO INVENT BOREDOM."

Pozostało 580 znaków

2011-07-14 21:24
new
0

W jaki sposob wlaczyc zapis do pliku tego wszystkiego ?Pewnie jakos w web.configu ?

Pozostało 580 znaków

2011-07-14 23:10
0

Dlaczego miałoby się to gdzieś włączać? o_O Nie żyjemy jeszcze w matrixie, żeby komputery wiedziały za programistów, co chcą osiągnąć.

Interesujący Cię kod umieszczasz w sekcji try, wyjątek przechwytujesz w catch, złapany wyjątek zapisujesz do pliku. Ty, sam, do swojego pliku, w swoim formacie. Możesz też dla wygody użyć jakiejś gotowej biblioteki logującej typu NLog, ale metodę zapisującą i tak musisz wywołać sam.


"HUMAN BEINGS MAKE LIFE SO INTERESTING. DO YOU KNOW, THAT IN A UNIVERSE SO FULL OF WONDERS, THEY HAVE MANAGED TO INVENT BOREDOM."
edytowany 1x, ostatnio: somekind, 2011-07-14 23:11

Pozostało 580 znaków

2011-07-14 23:52
new
0

Metode zapisujaca np do pliku txt wywoluje sobie w catch,dobrze zrozumialem ?

Pozostało 580 znaków

2011-07-15 00:03
0

Tak. W catch masz przechwycony wyjątek i tam masz dostęp do jego danych, które możesz zapisać.


"HUMAN BEINGS MAKE LIFE SO INTERESTING. DO YOU KNOW, THAT IN A UNIVERSE SO FULL OF WONDERS, THEY HAVE MANAGED TO INVENT BOREDOM."

Pozostało 580 znaków

2011-07-15 00:36
new
0

Jak sie odniesc do tych danych?

 public void Zapisz(Exception a)
    {
        FileInfo fi = new FileInfo(@"D:\Blad.txt");
        FileStream f = fi.Create();
        f.Close();
    }
 
    public int Podziel(int a,int b)
    {
        return a / b;
    }
    protected void Page_Load(object sender, EventArgs e)
    {
 
        try
        {
            Podziel(2, 0);
        }
        catch (Exception ex)
        {
            Response.Write("Error !!!");
            Zapisz(ex);
 
        }
 
    }

Pozostało 580 znaków

2011-07-15 00:48
new
0

Co jest nie tak bo plik mam pusty ?

Patrzę się i z lewej, i z prawej, i cały czas nie widze żadnego zapisywania w tej Twojej metodzie Zapisz, może to sprawia że plik jest pusty? - O_o 2011-07-15 02:28

Pozostało 580 znaków

2011-07-15 07:55
0
new napisał(a)
public void Zapisz(Exception a)
{
FileInfo fi = new FileInfo(@"D:\Blad.txt");
FileStream f = fi.Create();
f.Close();
}

Widzisz gdzieś tu jakieś write? Użyj StreamWriter btw.

Albo File.WriteAllText/File.AppendAllText. - somekind 2011-07-15 14:42

Pozostało 580 znaków

Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0