Strona www pod Jomla.

Odpowiedz Nowy wątek
2011-07-06 16:24
0

Witam,

umiem pisać już takie proste stronki, jednak chciałbym zacząć pisać takie pod CMS np. Joomla.

Mogę prosić o informacje jak to mniej więcej wygląda?

Chodzi mi o to czy pod czas pisania strony są jakieś specjalne kryteria aby to wszystko ładnie działało w CMS.

Pozostało 580 znaków

2011-07-06 17:28
argh
0

O.o

Pozostało 580 znaków

2011-07-06 17:49
0

umiem pisać już takie proste stronki,

Joomla

To było nawet zabawne...
Joomla, itp. to bardzo zaawansowane strony, wymagające nauki nie tylko PHP, czy tam innego języka do tworzenia stron, lecz także znajomości baz danych, itd.
Poważnie się zastanów, co chcesz zrobić.
CMS to za dużo (na razie).
Ja zacząłbym od prostego bloga.

Edit: źle przeczytałem posta, jest napisane pod Joomla, w zasadzie to nie robi wielkiej różnicy, natomiast pisanie pod jakiś gotowy CMS wymaga m.in.znajomości sposobu działania danej strony, ogólnie można o tym wiele poczytać, linków nie będę dawał, ponieważ jest to kilka pierwszych stron w Googlach.


edytowany 1x, ostatnio: Patryk27, 2011-07-06 17:51

Pozostało 580 znaków

2011-07-06 17:58
0

Bo chodzi mi głównie o takie strony wizytówkowe, np. jakaś jedna strona główna na której będzie kawałek tekstu w 2 oddzielnych blokach i chciałbym żeby to było edytowalne przez osobę, która się na tym nie zna.

Jaki jest na to sposób, bo te wszystkie cmsy są strasznie rozbudowane?

Pozostało 580 znaków

2011-07-06 18:00
0

To ma być plugin, czy jakaś mała, osobna stronka.


edytowany 1x, ostatnio: Patryk27, 2011-07-06 18:00

Pozostało 580 znaków

2011-07-06 18:00
0

mała osobna stronka

Pozostało 580 znaków

2011-07-06 18:03
0

To powinna wystarczyć podstawowa znajomość PHP oraz np.MySQL
Nie będzie to dużo kodu, myślę, że (jeżeli nie liczyć HTML oraz CSS) to będzie to jakieś 100-250 linijek...


edytowany 1x, ostatnio: Patryk27, 2011-07-06 18:06

Pozostało 580 znaków

2011-07-06 20:24
0

znalazłem fajny edytor "CKEdito", tylko mam problem, żeby edytował mi całą stronę od razu.

http://nightly.ckeditor.com/7095/_samples/fullpage.html

tu jest link do tej opcji

Mi to nie działa mój kod:

 
<html>
<head>
    <title>Sample CKEditor Site</title>
    <script type="text/javascript" src="/ckeditor/ckeditor.js"></script>
</head>
<body>
    <form method="post">
        <p>
            My Editor:<br />
            <textarea id="textarea_id" name="textarea_id">&lt;p&gt;Initial value.&lt;/p&gt;</textarea>
            <br />
            <br />
            <br /><br />
 
            <script type="text/javascript">
                CKEDITOR.replace( 'textarea_id',
    {
        fullPage : true,
        extraPlugins : 'docprops'
    });
            </script>
        </p>
        <p>
            <input type="submit" />
        </p>
        1111111111111111111
        <p>
    </form>
</body>
</html> 
edytowany 1x, ostatnio: Michaell65, 2011-07-06 20:24

Pozostało 580 znaków

2011-07-06 21:18
0

Jeśli chodzi o pisanie stron wizytówek, to polecam wordpressa. Miałem okazję grzebać przy stronach opartych na cmsach modx i joomla i powiem szczerze, że zabawa z tymi dwoma, to był po prostu koszmar. Modx jest na tyle dziwny, że szablon edytujesz z poziomu przeglądarki i jest wolny (przynajmniej taka była wersja przy której grzebałem), natomiast joomla jest przeładowana funkcjami. A jeśli chodzi o wordpressa, to masz ładnie oddzieloną warstwę prezentacji od kodu i nawet nie jest potrzebna jakaś magiczna wiedza o php. Po prostu tworzysz szablon i w miejscu, gdzie ma być wyświetlona jakaś treść wstawiasz odpowiednią funkcję php, np:

<article>
   <?php wp_content(); ?>
</article>

Na początek polecam zainstalować sobie aktualną wersję wordpressa i przejrzeć jak zbudowany jest domyślny szablon (jest w katalogu wp-content/themes).

Chodzi mi o to czy pod czas pisania strony są jakieś specjalne kryteria aby to wszystko ładnie działało w CMS.

To by było co najmniej dziwne. Edytor jest z reguły oddzielony od szablonu, więc o to nie musisz się martwić.

Pozostało 580 znaków

2011-07-06 22:29
0

użyłem sobie tego Wordpress'a jednak nie ma w nim graficznej edycji zawartości strony, jest jedynie edycja przez kod!

Pozostało 580 znaków

2011-07-06 22:39
0

Co Ty bredzisz?! Przez kod edytujesz szablon, co jest oczywiste, a treść edytujesz w narzędziu zwanym panel administracyjny. Wpisz w pasku adresu domenę, dodaj na końcu /wp-login.php i gotowe.

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0