Odczytanie wartości podświetlonego elementu

0

Witam, tak jak w tytule.
Mam ComboBox'a z wczytaną listą.
Klikam na strzałkę i rozwija mi się lista wszystkich elementów ComboBox.
Które zdarzenie obsługuje zmianę najechania myszką na inny element listy,
element najechany zawsze jest podświetlony na inny kolor.
Zdarzenie SelectedIndexChanged wywoływane jest w momencie wybranie elementu z listy, a jego podświetlenie.

0
Gregory_Scot napisał(a)

Google nie boli :/
http://msdn.microsoft.com/en-us/library/system.windows.forms.combobox_events.aspx

No właśnie, Google nie boli, więc nie wysyłaj kolegi w ciemną dupę albo pokaż na tej liście zdarzenie o które mu chodzi. ;]

0

To co jakaś podpowiedź ??

0

Ja bym stawiał na BackColorChanged http://msdn.microsoft.com/en-us/library/system.windows.forms.combobox_events.aspx ale nie znam C# mogę się mylić.

1

Ja myślę, że trzeba wpisać w Google "combobox item highlight event" i sprawdzić, czy może ktoś już to jakoś rozwiązał. Bo pewno bez własnej kontrolki i wiecznie żywego SendMessage się nie da.

0

Witam, mam chytry plan, ale nie wiem czy ma on w ogóle sens.
Przede wszystkim chciałem zapytać czy można ToolTip wymusić, że ma wyświetlać się np przez 5 sek?

public class ToolTipEx : ToolTip
    {
        private Timer t = new Timer();
        private int id;
        public int ID
        {
            get { return id; }
            set { id = value; }
        }
        private Object myObject;

        public ToolTipEx(ref ComboBoxEx cbe) 
            : base()
        {
            this.id = -1;
            this.myObject = cbe;

            t.Interval = UstawieniaUzytkownika.CzasWyswietlaniaPodpowiedzi;
            t.Tick += new EventHandler(t_Tick);
        }

        public void Start()
        {
            t.Start();
        }

        public void Stop()
        {
            t.Stop();
        }

        private void t_Tick(object sender, EventArgs e)
        {
            ComboBoxEx cbe = (ComboBoxEx)myObject;

            this.Hide(cbe);
        }



        private void cbProdukt_DropDownClosed(object sender, EventArgs e)
        {
           toolTipProdukty.Hide(cbProdukt);
        }

        private void cbProdukt_DrawItem(object sender, DrawItemEventArgs e)
        {
            if (e.Index == -1) return;

            if ((e.State & DrawItemState.Selected) == DrawItemState.Selected && toolTipProdukty.ID != e.Index)
            {
                toolTipProdukty.ID = e.Index;
                toolTipProdukty.Start();
                this.toolTipProdukty.Show("Polska Nazwa: dsd\nAngielska Nazwa: sdsd", cbProdukt);
            }
        }

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1