wyciąganie informacji o systemie i komputerze

0

Jak wciągnąć w C# (WinForms) informacje takie jak nazwa zalogowanego użytkownika, nazwa i wersja systemu operacyjnego i sprzęt.

0

Część danych można pobrać z różnych klas .net, a o sprzecie to raczej WMI.
System.Environment (OSVersion, Version, UserName, UserDomainName, MachineName)
System.Security.Principal.GetCurrent() dostajesz obiekt WindowsIdentity

0

Możesz trochę bardziej rozszerzyć twoją myśl, bo mam problem z tym. Kompilator podkreśla mi wszytko na czerwono (to co podałeś).

0

Ajj zapomniałem dodać, chciałbym te informacje wyświetlać w pojedyńczyń lablach, czyli nazwa systemu w label1, nazwa konta w label2 itd.

Jak to zrobić, albo widział ktoś przykład jak to zrobić, prosiłbym o szybką odp..

0
oggr napisał(a)

Możesz trochę bardziej rozszerzyć twoją myśl, bo mam problem z tym. Kompilator podkreśla mi wszytko na czerwono (to co podałeś).

Dodałeś namespace?
Edit:
Napisałem szybciej niż pomyślałem ;).
Enviroment jest w przestrzeni nazw System więc problem leży na pewno gdzieś indziej. Pokaż kod który Ci podkreśla

0

System.Environment.OSVersion.VersionString - wersja systemu (w string)
System.Environment.OSVersion.ToString() - cała informacja o systemie
System.Environment.OSVersion.ServicePack - service pack (w string)
System.Environment.OSVersion.Platform.ToString() - platforma
System.Environment.UserName - już mi się nie chce opisywać...
System.Environment.UserDomainName - nazwa komputera
System.Environment.MachineName - -||-
System.Security.Principal.WindowsIdentity.GetCurrent() - @up - to tak ma być

Dla pełnego opisu:
http://msdn.microsoft.com/en-us/library/system.environment.aspx

0

Dzięki za podpowiedz, ale nie mogę znaleźć jeszcze, żeby pokazywał nazwę systemu operacyjnego (np. Windows XP Home Edition, Windows Vista Ultimate lub Windows 7 Home Premium).

0

Tak nie wiem czy się da, ale można to zrobić w ten sposób. Każdy system w Platform ma swoją nazwę i build. Porównaj to z jakimś określonym XP ma jakiś tam a Vista jakiś tam jeżeli taki to wyświetl "Win Vista" itd. rozumiesz?

0

Nie zabardzo. :(

0

Hej. Znalazłem coś takiego:

[code]
Version osVersion = Environment.OSVersion.Version;
if ((osVersion.Major == 5) && (osVersion.Minor == 1)) {
// Windows XP.
...
}
else if ((osVersion.Major == 5) && (osVersion.Minor == 2)) {
// Windows XP x64 Edition lub Windows Server 2003.
...
}
else if ((osVersion.Major == 6) && (osVersion.Minor == 0)) {
// Windows Vista lub Windows Server 2008.
...
}
else if ...
[/code]

może ktoś mi wytłumaczyć i napisać jak zrobić żeby label wyświetlał to.

1

Czego nie rozumiesz? Użycia if czy przypisania stringa do właściwości Label.Text? Chyba brak Ci elementarnych podstaw.

0

Przypisania stringa do właściwości Label.Text. Dopiero zacząłem korzystać z C#. :)

0

To idź jakiś tutorial przerobić bo biedny someking to już wścieklizny macicy dostaje :)

0

To może ktoś mi to rozwiązać? :(

0

Człowieku, co Ty chcesz rozwiązać?
label1.Text = System.Environment.OSVersion.VersionString; ?

Serio, poczytaj jakąś lekturę zanim wespniesz się na wyżyny i przypiszesz labelowi tekst.

0

Masz tutaj zrobiłem za ciebie to, lecz to jest zaszyfrowany kod, jak przerobisz tutorial podstaw C# to ci go odszyfruje:

·ĆÓÔĘĐĎĐÔ·ĆÓÔĘĐĎž¦Ď×ĘÓĐĎÎĆĎŐŹ°´·ĆÓÔĘĐĎŹ·ĆÓÔĘĐĎśkĘlj‰ĐÔ·ĆÓÔĘĐĎŹ®ÂËĐÓžž–Š‡‡‰ĐÔ·ĆÓÔĘĐĎŹ®ĘĎĐÓžž’ŠŠkÜk¸ĘĎĹĐŘÔą±k­ÂĂĆÍ’ŹµĆŮŐž¸ĘĎĹĐŘÔą±śkŢkĆÍÔĆĘlj‰ĐÔ·ĆÓÔĘĐĎŹ®ÂËĐÓžž–Š‡‡‰ĐÔ·ĆÓÔĘĐĎŹ®ĘĎĐÓžž“ŠŠkÜk¸ĘĎĹĐŘÔą±Ů—•¦ĹĘŐĘĐĎÍÖøĘĎĹĐŘÔ´ĆÓ×ĆÓ“‘‘”k­ÂĂĆÍ’ŹµĆŮŐž¸ĘĎĹĐŘÔą±—•ŽĂĘŐ´ĆÓ×ĆÓ“‘‘”śkŢkĆÍÔĆĘlj‰ĐÔ·ĆÓÔĘĐĎŹ®ÂËĐÓžž—Š‡‡‰ĐÔ·ĆÓÔĘĐĎŹ®ĘĎĐÓžž‘ŠŠkÜk¸ĘĎĹĐŘÔ·ĘÔŐÂÍÖøĘĎĹĐŘÔ´ĆÓ×ĆÓ“‘‘™Źk­ÂĂĆÍ’ŹµĆŮŐž¸ĘĎĹĐŘÔ·ĘÔŐ´ĆÓ×ĆÓ“‘‘™śkŢkĆÍÔĆĘÇÓĆÔŰŐÂŐŘĐËĆČĐĂÂĹŰĘĆŘĘÂŹŹŹk
0

Wiecie co nawet dobry szantarz, za to się idzie do więzienia, ale jak w takie coś się chcecie bawić ze mną to nie ma sprawy też mam swój własny program do szyfrowania danych własnoręcznie zrobiony, ale jak ja coś zaszyfruje to miesiącami to będziecie odszyfowywać. :/

0

Nie będe tego odszyfrowywać. A na czytanie jeszcze raz podstaw o C# i .NET nie mam czasu.:/

0

Gdybyś znał jakiekolwiek podstawy to umiałbyś wyświetlić tekst w labelu.
Podpowiedź: label1.Text = (tu musisz pomyśleć);

0

Anonim1024 tyle to ja wiem tylko, że nie daje tego efektu co ja chcę uzyskać. Czytałem w dobrą stronę, nie jestem takim idiotą żeby czytać w drugą stronę.

0

xeo545x39 Mogłbyś to mi odszyfrować mam dość już bawienia się jednym i tym samym.

0
oggr napisał(a)

Hej. Znalazłem coś takiego:

[code]
Version osVersion = Environment.OSVersion.Version;
if ((osVersion.Major == 5) && (osVersion.Minor == 1)) {
// Windows XP.
...
}
else if ((osVersion.Major == 5) && (osVersion.Minor == 2)) {
// Windows XP x64 Edition lub Windows Server 2003.
...
}
else if ((osVersion.Major == 6) && (osVersion.Minor == 0)) {
// Windows Vista lub Windows Server 2008.
...
}
else if ...
[/code]

może ktoś mi wytłumaczyć i napisać jak zrobić żeby label wyświetlał to.

Przecież sam podałeś sobie rozwiązanie. Wtedy kiedy jest to Windows XP do labela wpisujesz "Windows XP", kiedy to Windows Server 2003 to do labela wpisujesz "Windows Server 2003", itd. Czego nie rozumiesz?

0
Anonim1024 napisał(a)
oggr napisał(a)

Hej. Znalazłem coś takiego:

[code]
Version osVersion = Environment.OSVersion.Version;
if ((osVersion.Major == 5) && (osVersion.Minor == 1)) {
// Windows XP.
...
}
else if ((osVersion.Major == 5) && (osVersion.Minor == 2)) {
// Windows XP x64 Edition lub Windows Server 2003.
...
}
else if ((osVersion.Major == 6) && (osVersion.Minor == 0)) {
// Windows Vista lub Windows Server 2008.
...
}
else if ...
[/code]

może ktoś mi wytłumaczyć i napisać jak zrobić żeby label wyświetlał to.

Przecież sam podałeś sobie rozwiązanie. Wtedy kiedy jest to Windows XP do labela wpisujesz "Windows XP", kiedy to Windows Server 2003 to do labela wpisujesz "Windows Server 2003", itd. Czego nie rozumiesz?

Nie rozumiem jak wstawić, żeby w lablu pokazywał system Windows np. Xp

0
label1.Text = "Windows XP;"

...?

0
Version osVersion = Environment.OSVersion.Version;
if ((osVersion.Major == 5) && (osVersion.Minor == 1)) {
   // Windows XP.
   label1.Text = "Windows XP";
}
else if ((osVersion.Major == 5) && (osVersion.Minor == 2)) {
   // Windows XP x64 Edition lub Windows Server 2003.
   label1.Text = "Windows XP x64 Edition lub Windows Server 2003";
}
else if ((osVersion.Major == 6) && (osVersion.Minor == 0)) {
   // Windows Vista lub Windows Server 2008.
   label1.Text = " Windows Vista lub Windows Server 2008.";
}
else if ...
{
 //kolejna wersja
}
else
{
	label1.Text = "Nie wiem co to za system:D";
}
 
0

I po co tak od razu, niech zajrzy w Google, naprawdę potem się tak nauczy i będzie ciągle bombardował, żeby za niego napisać.

2

Oggr Przygodę z programowaniem powinno się zaczynać od podstaw, czyli jak wyświetlić coś na ekranie, jak wczytać coś z ekranu (obojętnie czy to konsola czy WinForms), jak dodać dwie liczby, jak wyświetlić 10 liczb w kolejności odwrotnej. Jak wypełnić tablicę, odwrócić ją, dodać dwie itd. Możesz napisać, że to nieciekawe, ale ja wtedy odpowiem: odpuść sobie tą dziedzinę informatyki. Opanuj najpierw podstawy i przeczytaj wszystko co możesz na dany temat. Nie masz czasu? Twój problem :/

0

Gal Anonim ja tak wsześniej robiłem i nie działa w ten sposób. NIc się nie pojawia, żadna nazwa. A co do kolegi xeo545x39, nic nie mogę znaleźć na ten temat w Google, chłodzenie jak bym potrzebował to bym sobie głowe do zamrażalnika wsadził, a co do odszyfrowywania nie mam czasu pisać programu żeby jedną ort! odszyfrować. Moim się nie da po próbowałem kilkakrotnie. Pisze tylko na forum co potrzebuje i nie wiem jak to zrobić. Wcześniej staram się przeglądać internet w poszukiwaniu mojego problemu.

0

W Google to chyba wpisywałeś "POMOCY", bo po wpisaniu "Getting system information in C#" dostaję mnóstwo wyników na ten temat. Nic się nie pojawia? Sprawdź czy wszystko jest okej. Np.

Version osVersion = Environment.OSVersion.Version;
label1.Text =  "Major: " + osVersion.Major + " Minor: " + osVersion.Minor;
0

Sprawdziłem nic się nie pojawia. :(

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1