Przesłanie indeksu tablicy do funkcji string

0

Jestem początkujący wiec liczę na wyrozumiałość jeżeli napisałem jakieś bzdury.

Zadaniem było napisanie funkcji która jako argumenty otrzymuje pole z indeksem z tablicy które należy wypełnić przez string metodą cin.
wymyśliłem coś takiego i nie umiem sobie poradzić z błędem.
Serdeczna prośba o pomoc

#include <iostream>
using namespace std;

string wczytaj(string tab1[int i],string  tab2[int i],int tab3[int i])
{

    int i;
    cout << "Podaj imie osoby: ";
    cin >> tab1[i];
    cout << "Podaj nazwisko osoby: ";
    cin >> tab2[i] ;
    cout << "Podaj wiek: ";
    cin >> tab3[i];

    return 0;

}

int main()
{
    string imie[2];
    string nazwisko[2];
    int wiek[2];

    for(int i=0; i < 2; i++)
    {
        wczytaj(imie[i], nazwisko[i], wiek[i]);
    }

    return 0;
}
0

zadanie: "napisanie funkcji która jako argumenty otrzymuje pole z indeksem z tablicy które należy wypełnić przez string metodą cin" nie jest zadaniem lecz zlepkiem słów nie mających żadnego sensu.

Aby funkcja wczytaj pasowała do wywołania należy ją napisać np tak:

void wczytaj(string &imie,string &nazwisko,int &wiek)
  {
    cout << "Podaj imie osoby: ";
    cin >> imie;
    cout << "Podaj nazwisko osoby: ";
    cin >> nazwisko;
    cout << "Podaj wiek: ";
    cin >> wiek;
  }
0

Dziękuję, działa !

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1