jak połączyć oba programy?

0

proszę o pomoc nie wiem jak połączyć te dwa programy w jeden zawsze wywala mi jakiś błąd. proszę o pomoc

PIERWSZY PROGRAM

#include <cstdlib>
#include <iostream>

using namespace std;
class TKalendarz {
      public: int dzien,miesiac,rok;
      TKalendarz (int dz, int mi, int ro)
      { dzien=dz;
      miesiac=mi;
      rok=ro; }
      void wyswietl (int typ) {
           string t[13]={" ","styczen","luty","marzec","kwiecin","maj","czerwiec",
           "lipiec","sierpien","wrzesien","pazdziernik","listopad","grudznien"};
           if (typ==2)
           cout<<dzien<<"/"<<miesiac<<"/"<<rok<<endl;
           if (typ==1)
           cout<<dzien<<" "<<miesiac<<" "<<rok<<endl;
           if (typ!=1 && typ!=2)
           cout<<dzien<<"."<<miesiac<<"."<<rok<<endl;
           }
           }k1(9,10,2011);
           

int main(int argc, char *argv[])
{
    k1.wyswietl (2);
    k1.wyswietl (1);
    k1.wyswietl (3);
    TKalendarz k2 (3,2,2009);
    k2.wyswietl (1);
    system("PAUSE");
    return EXIT_SUCCESS;
}

DRUGI PROGRAM

#include <cstdlib>
#include <iostream>
#include <stdlib.h> 

using namespace std;
int r,d,m,ile_dni; 
string dz[ 7 ]={"niedziela","poniedzialek","wtorek","sroda", 
"czwartek","piatek","sobota"}; 




int ile1(int r,int m,int d)

{ 
return(int(365*r+d+31*(m-1)+int((r-1)/4)-int(0.75*(int(((r-1)/100)+1))))); 
} 

int ile2(int r,int m,int d) 
{ 
return(int (365*r+d+31*(m-1)-int(0.4*m+2.3)+int(r/4)-int(0.75*(int(r/100)+1)))); 
} 

int main() 
{ 
cout<<"podaj rok ";cin>>r; 
cout<<"podaj miesiac ";cin>>m; 
cout<<"podaj dzien ";cin>>d; 
if((m==1)||(m==2)) ile_dni=ile1(r,m,d);else ile_dni=ile2(r,m,d); 

int d=(ile_dni % 7)-1;if(d==-1)d=0; 
cout<<endl; 
cout<<"TEN DZIEN TO - "<<dz[ d ]<<endl; 
system("pause"); 
}
0

Jaki błąd ?

0

nie wiem jak połączyć te wszystkie zmienne i tam przy nich coś wywala pomożesz ??

0

A ile płacisz?

0

a nie możesz pomóc z dobrego serca

0

Ale w jaki sposób je chcesz połączyć (tzn. co ma robić program wynikowy)?

0

ma być tak klasa co jest i później trzeba wprowadzić datę i wywali jak jest dzień tygodnia

po prostu połączyć w 1 program pomocy

0

Pokaż, jak je łączysz i napisz, jakie błędy wywala.

0

na normalnie sklejam to

0

Normalnie czyli jak?

#include <cstdlib>
#include <iostream>


 using namespace std;
 class TKalendarz {
       public: int dzien,miesiac,rok;
       TKalendarz (int dz, int mi, int ro)
       { dzien=dz;
       miesiac=mi;
       rok=ro; }
       void wyswietl (int typ) {
            string t[13]={" ","styczen","luty","marzec","kwiecin","maj","czerwiec",
            "lipiec","sierpien","wrzesien","pazdziernik","listopad","grudznien"};
            if (typ==2)
            cout<<dzien<<"/"<<miesiac<<"/"<<rok<<endl;
            if (typ==1)
            cout<<dzien<<" "<<miesiac<<" "<<rok<<endl;
            if (typ!=1 && typ!=2)
            cout<<dzien<<"."<<miesiac<<"."<<rok<<endl;
            }
            }k1(9,10,2011);
            

 int main(int argc, char *argv[])
 {
     k1.wyswietl (2);
     k1.wyswietl (1);
     k1.wyswietl (3);
     TKalendarz k2 (3,2,2009);
     k2.wyswietl (1);
     system("PAUSE");
     return EXIT_SUCCESS;
 }


#include <cstdlib>
#include <iostream>
#include <stdlib.h> 


 using namespace std;
 int r,d,m,ile_dni; 
 string dz[ 7 ]={"niedziela","poniedzialek","wtorek","sroda", 
 "czwartek","piatek","sobota"}; 




 int ile1(int r,int m,int d)

 { 
 return(int(365*r+d+31*(m-1)+int((r-1)/4)-int(0.75*(int(((r-1)/100)+1))))); 
 } 

 int ile2(int r,int m,int d) 
 { 
 return(int (365*r+d+31*(m-1)-int(0.4*m+2.3)+int(r/4)-int(0.75*(int(r/100)+1)))); 
 } 

 int main() 
 { 
 cout<<"podaj rok ";cin>>r; 
 cout<<"podaj miesiac ";cin>>m; 
 cout<<"podaj dzien ";cin>>d; 
 if((m==1)||(m==2)) ile_dni=ile1(r,m,d);else ile_dni=ile2(r,m,d); 

 int d=(ile_dni % 7)-1;if(d==-1)d=0; 
 cout<<endl; 
 cout<<"TEN DZIEN TO - "<<dz[ d ]<<endl; 
 system("pause"); 
 }

Tak ?

0

tak

0

No, to problem rozwiązany?

1

A błędów nie czytasz, bo po co, prawda ?
A pomyśleć też nie warto...
Lepiej powiedz, skąd masz te programy, ponieważ coś nie wierzę, że je sam napisałeś :P
Jak nie potrafisz czytać ze zrozumieniem, to żegnamy z tego działu, od tego jest dział (czy tam kategoria, jak to woli) o nazwie 'Praca'.

0

jeden sam napisałem a 2 pomógł mi nauczyciel

0

kto pomoże bo już tracę cierpliwość

0

Do książek, kursów i tutoriali.
Wróć, jak będziesz wiedział, jak powinien wyglądać plik C++.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1