Przyrównanie do textboxa

0

Witam,
Mam pytanie odnośnie

 var filter = "SELECT * FROM [Category] WHERE [PKCategoryId] = 1";

Czy jest możliwość przyrównania w tym przypadku zamiast do 1 do wartości wpisanej do textboxa?

1

Так.

0

Mogę poprosić o jakiś przykład?

0

Zrobiłem tak:

 var filter = "SELECT * FROM Category WHERE Title = " +this.TextBox1.Text;

Otrzymuje jednak wtedy błąd na stronie "Invalid column name"
Szczegły wyjątku: System.Data.SqlClient.SqlException: Invalid column name

0

Jeśli w texboxie wpisze tekst w takiej postaci 'Cos tam' to jest ok. Natomiast gdy wpisze samo Cos tam to wyrzuca błąd z postu wcześniej. Co muszę dodać w kodzie abym nie musiał dopisywać ' ' ?

0
_13th_Dragon napisał(a)

Ze C# nie rozumie słowa kluczowego var który jest z pascala?

http://msdn.microsoft.com/en-us/library/bb383973.aspx

jimi napisał(a)

Jeśli w texboxie wpisze tekst w takiej postaci 'Cos tam' to jest ok. Natomiast gdy wpisze samo Cos tam to wyrzuca błąd z postu wcześniej. Co muszę dodać w kodzie abym nie musiał dopisywać ' ' ?

Zatem dodaj te apostrofy w zapytaniu, tak aby tekst wstawiony z TextBoxa znalazł się między nimi. I naucz się składni SQL, bo z tym masz chyba problem.

0
somekind napisał(a)

Zatem dodaj te apostrofy w zapytaniu, tak aby tekst wstawiony z TextBoxa znalazł się między nimi. I naucz się składni SQL, bo z tym masz chyba problem.

Gdzie bym nie wstawił to nie pomaga. Nie wiem o co chodzi.

0

Tak w ogóle, to czemu używasz var filter a nie string filter?

To co chcesz osiągnąć można zrobić tak:

string filter = "SELECT * FROM Category WHERE Title = '" + this.TextBox1.Text + "'";

Albo ładniej:

string filter = string.Format("SELECT * FROM Category WHERE Title = '{0}'", this.TextBox1.Text)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1