Tablice i pętle

0
  1. Program, który policzy średnią temperaturę w ciągu całego dnia na podstawie podanych temperatur co godzinę.

  2. Program, który wczytuje do tablicy nazwiska 10 osób, a następnie wyświetla je w odwrotnej kolejności.

  3. Program, który wczyta 10 znaków podanych przez użytkownika, a następnie wyświetli pierwszy i ostatni znak.

Potrzebuję napisać takie o to programy, jednak nie mam za bardzo pomysłu jak to zrobić. Wiem, że muszę wykorzystać pętle FOR (w zadaniu 2, for x downto x do). Można liczyć na pomoc w tych programach?

0

Polecam zacząć od jakiegoś kursu pascala - do znalezienia w google - spróbować napisać, pokazać napisany kod i wskazać z czym są problemy. Na szybko znalezione w google: http://turbopascal.skryptoteka.pl/, http://main.edu.pl/pl/user.phtml?op=show&page=pascal. Jak już nam pokażesz co udało Ci się stworzyć, wtedy na pewno możesz liczyć na pomoc :]

0

Udało mi się zrobić program 3 i 2, ale mam problem z 1.

Program #3
http://imageshack.us/photo/my-images/137/program1.png/
Program #2
http://imageshack.us/photo/my-images/560/program2.png/

Jak mam zsumować wszystkie wartości z tablicy i przedzielić je przez ich ilość w zadaniu 1? W tablicy musi być 24 temperatury to teraz jak zrobić z tego średnią? Zrobiłem początek tak samo jak w poprzednich zadaniach z pętlą FOR. Mam nadzieje, że teraz mi pomożecie :>

0

To nie są gotowce, bo sam to teraz napisałem.

Wiem jak średnią się liczy tylko nie wiem jak zrobić to z tablicami. Jaki chcesz kod? Przecież wstawiłem screeny, że zrobiłem. Co mam jeszcze pokazać?

EDIT: PARDON, chodzi o progam 1! Z temperaturami z średnią. Przepraszam mój błąd, bo mam zapisane w odwrotnej kolejności nr zadań.

0

http://imageshack.us/photo/my-images/35/57900686.png/

To jest mój kod do temperatur. Ja wiem, że muszę wszystkie temp. zsumować i przedzielić przez ilość, to jest logiczne i nie trzeba o tym pisać, ale mi chodzi o to, że to co ja napisałem to nie działa i nie wyświetla mi poprawnego wyniku tylko 0. Sprawdź screen i zobacz co jest nie tak.

Przepraszam za mały mętlik.

0

Zadania numer 2 i 3 powinny raczej wyglądać tak jak poniżej. Wklejam, bo pokazaleś, że coś tam próbujesz zrobić sam, ale brakuje Tobie wiedzy o elementarnych podstawach. Natomiast zadanie numer 1 już wiesz jak kombinowac, bo payl Tobie podpowiedział.

ZAD 2:

program zad2;

var
  I : integer;
  Arr : array[1..10] of string;
begin
  for I := Low(Arr) to High(Arr) do
  begin
    Write('Podaj nazwisko dla osoby numer ', I, ': ');
    Readln(Arr[I]);
  end;
  for I := High(Arr) downto Low(Arr) do
    Writeln(Arr[I]);
  Readln;
end.

ZAD 3:

program zad3;

var
  S : string;
begin
  repeat
    Write('Wpisz przynajmniej 10 znakow: ');
    Readln(S);
  until Length(S) = 10;
  Writeln('Znak numer  1: ', S[1]);
  Writeln('Znak numer 10: ', S[Length(S)]);
  Readln;
end.
0

Ten twój program jest rozbudowany, fajnie, że mi go pokazałeś, ale ja na razie bazuje na bardzo, bardzo podstawach.

0

Tak, jak moje powyższe :> Dobra już sobie poradziłem ze wszystkim. Można zamknąć.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1