Program liczacy silnie

0

Witam,
mam napisac program liczacy silnie dla podanej wartosci i. Co trzeba tu poprawic zeby dzialalo poprawnie? Teraz podaje mi wynik 1 niezaleznie od wprowadzonej wartosci

  private void button1_Click(object sender, EventArgs e)
        {
            int i = int.Parse(wartosc.Text);

            int a=1;

            for (int c= 1; c <= 1; ++c)
            {
              a = a * c;
          
            }
            DialogResult key = MessageBox.Show("Silnia=" + a, "Wynik", MessageBoxButtons.OK);
        }
0

Zobacz sobie to: http://www.algorytm.org/algorytmy-arytmetyczne/silnia/s-cs.html

private static int silnia2(int n)
{
int result = 1;
for (int i=1; i<=n; i++)
{
result *= i;
}
return result;
}
 
 

Zmień tu for (int c= 1; c <= i; ++c)

0
baton153 napisał(a)

Witam,
mam napisac program liczacy silnie dla podanej wartosci i. Co trzeba tu poprawic zeby dzialalo poprawnie? Teraz podaje mi wynik 1 niezaleznie od wprowadzonej wartosci

  private void button1_Click(object sender, EventArgs e)
        {
            int i = int.Parse(wartosc.Text);

            int a=1;

            for (int c= 1; c <= 1; ++c)
            {
              a = a * c;
          
            }
            DialogResult key = MessageBox.Show("Silnia=" + a, "Wynik", MessageBoxButtons.OK);
        }

Chyba ktoś nie wie, jak działa pętla for. Zaczynasz od c równego 1, a pętlę kończysz, gdy c równa się 1. Pętla wykonuje się raz.
Po co Ci to "i", skoro nigdy go nie używasz?

0

Znalazlem blad, jest tak banalny ze az wstyd:P w kazdym razie dzieki

0

Dobra, a mam jeszcze jedno pytanie, jak zrobic zeby kiedy wpisze przykladowo 5 w wyskakujacym okienku wyswietlal sie nastepujacy komunikat: "silnia wynosi 12345=120"?

0

Ułożyć napis i wyświetlić okienko. Konkretnie czego nie umiesz?

0

No wpisujac w ten sposob:

DialogResult key = MessageBox.Show("Silnia=" + a, "Wynik", MessageBoxButtons.OK);

wyswietla mi tylko: Silnia= "wynik", i wlasnie nie wiem jak to zrobic zeby wyswietlal 123*... w zaleznosci od podanego parametru

0

Hmmmm. Pętla?

0

No dobra, na tyle ze pewnie trzeba to zrobic w jakis sposob petla to ja wpadlem, a cos bardziej konkretnego? Znam tylko totalne podstawy jesli chodzi o programowanie

0

Jakbym nie probowal to bym nawet nie myslal o tym zeby tu pisac

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1