Jak nazywa się takie zjawisko ?

0
class statek{
      public:
           
             statek(int _dl);    
             ~statek();
      };

class pole{
      public:
             
             statek * wsk; //wsk jest typem poprzedniej klasy, czy ta meoda ma jakąś nazwę?
             
      };
       
0
  1. to nie jest metoda
  2. to jest pole klasy
  3. takie rzeczy to w dziale newbie - względnie poczytaj Grębosza
0

Może masz na myśli agregację? Ale co to ma do C++....

0

Inaczej też relacja has-a. Ale to jest OOP a nie typowo C++

0

Dzieki za odpowiedz, dałem do działu cpp bo ten fragment kodu pochodzi z programu w cpp, ok czyli ogolnie jest to pewnien sposob dziedziczenia, a dokładnie relacja has-a. Dzięki !

3
Rafallllllllllllllll napisał(a)

czyli ogolnie jest to pewnien sposob dziedziczenia, a dokładnie relacja has-a

Sam jesteś sposób dziedziczenia.

0

Dziedziczenie to relacja "is a", a agregacja/kompozycja to "has a". Jedno z drugim niewiele ma wspólnego, ot jedynie to że i jeden i drugi sposób umożliwia re-użycie kodu.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1