Iloczyn po przekątnej macierz

0

siemka potrzebuje pomocy do programu

Napisz program losujący macierz liczb rzeczywistych następnie wypisujący ją na ekranie po czym obliczający iloczyn oraz sumę jej elementów na przekątnej oraz ostatniego wiersza. Macierz ma rozmiar 8x8. do rozwiązania zadania stosować funkcję i procedury. Zakres losowania przyjąc dowolnie.

Mianowicie utknołem po zrobieniu w programie procedurze wypisz,
niewiem dokładnie jaka procedura idzie do iloczynu,
czy mógłby mi ktoś pomóc rozwiązać ten problem ?><
po prostu podac mi jak moge zrobic procedure która bedzie liczyła po przekątnej;/

0

dawaj kod, który już napisałeś - wtedy ktoś pomoże... bez kodu raczej nic nie będzie...

0

Póki co udało mi się stworzyć coś takiego .. :

Program pr1;
uses crt;
type tablica= array [1..8,1..8] of integer;
var tab:tablica;
    Procedure losuj ( var tab:tablica);
    var i,j:integer;
    begin
    randomize;
    for i:=1 to 8 do
    for j:=1 to 8 do
        begin
         tab[i,j]:=random(100);
         end;
    end;
procedure wypisz(t:tablica);
var i,j:integer;
begin
writeln('twoja tablica wyglada nastepujaco');
for i:=1 to 8 do
for j:=1 to 8 do
begin
gotoxy(i*5,j*4);
write(tab[i,j]);
                       end;
                end;
function iloczyn(t:tablica):integer;
var x,y,ilo:integer;
begin
ilo:=0;
ilo:= t[1,1] * t[2,2] * t[3,3] * t[4,4] * t[5,5] * t[6,6] * t[7,7] * t[8,8];
iloczyn:=ilo;
               end;
begin
end.

      procedure suma(t:tablica)
var x,y,sum:integer;
begin;
sum:=0;
sum:=t[1,8]+t[2,8]+t[3,8]+t[4,8]+t[5,8]+t[6,8]+t[7,8]+t[8,8];
suma:=sum;
begin;
textcolor(11);
readln('sum');
                       end;
                       end;




BEGIN
clrscr;
losuj(tab);
wypisz(tab);
iloczyn(tab);
suma(tab);
readln;
END.

Niewiem czy to jest dobrze ale Pascal ma teraz problemy z tym ;/

0

Otóż wiem iż mój poprzedni kod ma wady i to dużo zmieniłem teraz już zrobiłem ten iloczyn po przekątnej i działa,
ale tak czy siak prosiłbym o jakieś porady :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1