TP sortowanie i tablice

0

Witam, mam problem związany z sortowaniem tablicy trójwymiarowej, dynamicznej, malejącą. Na jednym wymiarze wszystko jest OK, ale z trzema wymiarami nie jestem w stanie sobie poradzić. Schodki zaczynają się od linijki "while tab[j]<pom do inc(j);" pokazuje mi się błąd error 26 type mismatch. I jeszcze jedno. taką metodą sortowania nazywamy bąbelkową czy przez proste wybieranie ? Proszę o pomoc.

program sort;
uses crt;
const ile=20;
var tab:array[1..ile,1..ile,1..ile] of integer;
a,b,c,j,k,pom,ile1,ile2,ile3:integer;
begin
clrscr;
write('Podaj liczb© element˘w: ');
readln(ile1);
write('Podaj liczb© element˘w: ');
readln(ile2);
write('Podaj liczb© element˘w: ');
readln(ile3);
for a:=1 to ile1 do
begin
for b:=1 to ile2 do
begin
for c:=1 to ile3 do
begin
write('Podaj liczb©: ');
readln(tab[a,b,c]);
end;
end;
end;
for a:=2 to ile1 do
begin
for b:=2 to ile2 do
begin
for c:=2 to ile3 do
begin
     pom:=tab[a,b,c];
     j:=1;
     while tab[j]<pom do inc(j);
     for k:=i downto j+1 do
     tab[k]:=tab[k-1];
     tab[j]:=pom;
end;
for i:=1 to ile1 do
writeln(tab[a,b,c]);
readln;
end.
0

no to może najpierw nas oświeć jak ma wyglądać taka tablica posortowana
2 | 34 | 32 | 9 | 65
41 | 3 | 53 | 12 | 1
43 | 12 | 84 | 6 | 82
nie chciało mi się po 20 liczb w wierszu wpisywać

0

No trzbe posortować tak jak pisałem wcześniej.

0

To w takim razie nie wiem jak ma być posortowane. Miałem tylko takie pytanie i nic więcej. Więc wszystko jedno jak ma być.

3
sharik napisał(a)

To w takim razie nie wiem jak ma być posortowane. Miałem tylko takie pytanie i nic więcej. Więc wszystko jedno jak ma być.

jaja se robisz czy rzeczywiście jesteś niedorozwinięty??

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1