Server TCP/IP na "świat"

0

Witam!! To moj pierwszy post na tym forum wiec proszę o wyrozumiałość :) z Góry dziekuje.

Mam problem, ponieważ napisałem prosty server TCP/IP(taki prosty komunikator), i mam problem ponieważ server ten działa mi tylko w sieci LAN, a chce zrobić tak aby był widoczny na "świat", i nie wiem jak to napisać, czego użyć aby to tak działało. :(

Linijka odpowiedzialna za IP i nasłuchiwanie na danym porcie, mogę tam wpisać tylko i wyłącznie local ip.

IPAddress adresip = IPAddress.Parse("192.168.1.12");
TcpListener sluchacz = new TcpListener(adresip,8);
sluchacz.Start(); 

Pozdrawiam Mateusz.

0

A nie musisz mieć przypadkiem zewnętrznego IP żeby zadziałało na zewnątrz? Albo jakiś serwer sobie kup - idąc dalej.

0

hmm, no nie wiem mam neostrade livebox. Sprawdzałem swój ip na stronie, wpisałem go IPAddress adresip = IPAddress.Parse("TU"); ale niestety wywala mi błąd, oczywiście przekierowałem port nr 8 na liveboxie

0

Jak dla mnie coś cie musi blokować - nie zależnego od C#. Jeżeli masz faktycznie zewnętrzne, to powinno działać. Aczkolwiek poczekaj na opinie kogoś kto zna się lepiej.

0

poczytaj co to jest publiczne IP, przekierowanie portów, NAT, firewall
a i tak btw to jakie musisz spełnić warunki aby to zadziałało pojawia się średnio raz na miesiąc więc poszukaj

0

przekierowanie portów z zewnątrz na świat jak jesteś za routerem.

0

Tak potrzebne ci ip zewnętrzne bądź Hamachi ale to tak zwana "******* z grzybami" bo userzy musza sie podłączyć do sieci hamachi

0

Hehe tak wiem Hamachi to Syf :) ale już sobie poradziłem wszystko działa, oczywiście była to wina liveboxa ... dziękuje za pomoc Pozdrawiam !!

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1