Jak dodać bibliotekę java3d do netBeansa ?

0

Witam,
chce dodać java3d do libraries w netB. - biorę tools/libraries/new library/addJar/Folder/ i tu nie wiem do jakiego pliku dać ścieżkę z Java3D. Może ktoś powiedzieć ?

Jeszcze są zakładki sources i javadoc. // pomożecie ?

bardzo proszę o pomoc w tej kwestii.

0

Musisz mieć wszystkie JARki w classpathu.

Tak w ogóle to czemu Java3d, a nie np: jogamp.org?

0

Dodaję jar/folder i tam mam cośtam/lib/ext/ i tu "jarki" core, util, vectmath. (w bin są .dll'e)
daję 'ok' i mam dodane, potem klikam na project/addLibrary i dodaję Java3D i pokazuje całą bibliotekę ale nic się nie dzieje.
Sprawdzam za pomocą "import com.sun.j3d... " no i wiem że nie ma biblioteki bo nie ma w podpowiedziach j3d."package cośtam/j3d does not exist"
No i jak to zrobić ??

0

Da ktoś rade dzisiaj ? No chyba nie jest to nie do wytłumaczenia a tym bardziej do zrozumienia ?
Albo wie ktoś gdzie szukać tego tutka o netbeansie na tym forum bo ja nie wiem - szukałem i nie znalazłem - tylko jakieś ochłapy.

NIKT NIE WIE ??? cZY TO PO PROSTU niemożliwe ??

Jest TAM KTO!?

0

DAJCIE Z ŁASKI SWOJEJ CHOCIAŻ LINKA (NA TYM FORUM)DO OBSŁUGI NETBEANSA MOŻE TAM COŚ JEST

0

Troche sie trza naszukac aby znależć tego linka do NB.
Ale nadal proszę o pomoc.

1

Sugeruję zrobienie wydzielonego katalogu z libkami jako podkatalog twojego projektu. W Properties wchodzisz do Libraries, obok Libraries Folder dajesz Browse i dajesz Next do oporu. Powinien ci się zrobić katalog ./lib ze skopiowanymi obecnie dodanymi libkami.

Teraz masz dwie opcje:

  • w zakładce Compile-time Libraries dajesz Add JAR i dodajesz pojedynczo wszystkie 3 jarki, wybierając Copy to Libraries Folder i gotowe,
  • możesz też dać Add Library, Create, a potem postąpić podobnie, czyli dodać pojedynczo jarki. Zaletą tej opcji jest to, że możesz dodać źródła i javadoce.

Pamiętaj o ustawieniu zmiennej -Djava.library.path="/scieżka/do/katalogu/z/dllkami/lub/plikami/so". Ustawiasz to w Run / VM Options. Ten katalog najlepiej aby był podkatalogiem twojego projektu. Wtedy możesz dać ścieżkę względną w java.library.path i kopiowanie na innego kompa będzie banalne.

0

Dzięki WIELKIE - na to czekałem - zrobiłem za pomocą create i dodałem te 3 jary (prostszy sposób chyba). Nauczyłeś mnie łowić tą rybę :D
I podpowiada wszystkie biblioteki w j3d. Jeszcze raz dzięki.

EDIT: No dobra za bardzo się pospieszyłem - przy kompilacji rzuca to:

2011-05-21 19:33:15 javax.media.j3d.NativePipeline getSupportedOglVendor
SEVERE: java.lang.UnsatisfiedLinkError: no j3dcore-ogl-chk in java.library.path   
Exception in thread "main" java.lang.UnsatisfiedLinkError: no j3dcore-d3d in java.library.path
	at java.lang.ClassLoader.loadLibrary(ClassLoader.java:1734)
	at java.lang.Runtime.loadLibrary0(Runtime.java:823)
	at java.lang.System.loadLibrary(System.java:1028)
	at javax.media.j3d.NativePipeline$1.run(NativePipeline.java:189)
	at java.security.AccessController.doPrivileged(Native Method)
	at javax.media.j3d.NativePipeline.loadLibrary(NativePipeline.java:180)
	at javax.media.j3d.NativePipeline.loadLibraries(NativePipeline.java:137)
	at javax.media.j3d.MasterControl.loadLibraries(MasterControl.java:948)
	at javax.media.j3d.VirtualUniverse.<clinit>(VirtualUniverse.java:280)
	at Animacje.threeD.main(threeD.java:10)
Java Result: 1
 

a kod to:

 
import com.sun.j3d.utils.universe.SimpleUniverse;
import com.sun.j3d.utils.geometry.ColorCube;
import javax.media.j3d.BranchGroup;

public class threeD {
    
    public static void main(String[] args) {
	
	SimpleUniverse uni = new SimpleUniverse();
	BranchGroup groups = new BranchGroup();
	groups.addChild(new ColorCube(0.5));
	uni.getViewingPlatform().setNominalViewingTransform();
	uni.addBranchGraph(groups);
	
    }
    
}

Możesz mi wytłumaczyć troszkę lepiej jak dodać tą ścieżkę ??
PLS !

0

Nie po kompilacji, a po uruchomieniu. Napisałem przecież jak ustawić java.library.path. Czego nie rozumiesz?

0

Nie wiem gdzie ją dodać - naprawdę nie czaję gdzie...
w Libraries Folder ?? / nic z tego to nie to - chyba :P

1
Ja napisał(a)

Ustawiasz to w Run / VM Options.

0

Teraz Naprawde WIELKIE DZIĘKI - DZIAŁA. JESTEŚ GOŚCIU ...
Jak bys czegoś potrzebował... :D

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1