Jaki język programowania wybrać do stworzenia tego programu [Więcej info w temacie].

0

Witam przyznam, że to już nie pierwszy z moich tematów w tym dziale. Na początku chciałbym wspomnieć, że dotychczas miałem już do czynienia z programowaniem [Mam na myśli, same podstawy:P]. Uczyłem się języka C++, następnie była Java, jednak od kilku miesięcy - nie kontynuowałem dalszego zgłębiania wiedzy:D Powodem, który skłonił mnie do ponownej nauki, jest to, że na własną potrzebę potrzebowałbym stworzyć program bota do serwisu Youtube.

Funkcje programu:
-Dodawanie komentarzy
-Dodawanie "Łapek w Górę i w Dół"
-Subskrybowanie danego użytkownika

Program miałby działać na zasadzie takiej, że ja wprowadzam do pliku.txt nazwy kont Youtube on je wczytuje, następnie jeśli chciałbym dodać komentarze wprowadzam je także do pliku.txt on je wczytuje. Wklejam link z filmikiem zaznaczam poszczególne Checkboxy np.Dodaj komentarze -> klikam na Button i program zaczyna działać.

Mam na myśli taki programik jaki jest w tym filmiku: [url=http://www.youtube.com/watch?v=6DV_pXp-UP8]GOYT - Youtube Bot[/url]

Ja mam kontakt z autorem tego programu, udostępnił mi informacje, że
program został napisany w SciTE Script Editor - AutoIt v3. Jednak ja chciałbym jakiegoś popularnego języka programowania do, którego jest dużo poradników, dokumentacja itp. Myślałem o C# + .Net Framework jednak tak jak już pisałem jestem początkujący, dlatego czekam na waszą opinię.

Dodatkowo jak ktoś chciałbym przetestować programik (za zgodą autora dodaje wersję BASIC do przetestowania): http://www.4shared.com/file/NI_dhSr5/GoYT_Promote_Bot_Basic_2.html

Skan: http://virusscan.jotti.org/pl/scanresult/d8d17acbe5dd9b65840e6f6796e0412f07362073/7b2e404f78b894ae7d21a2b05c9a5b4ca1671b9b

PS:(Sory, że na tym skanerze online, ale na Kasperskym były limity do 1Mb).

0

Ten,w którym się najlepiej czujesz. Praktycznie wszystkie języki programowania posiadają funkcje sieciowe (wyłączając ezoteryczne).

0

YouTube ma API do:

API do Javy wygląda chyba na najbardziej rozbudowane. Skoro umiesz tylko Javę i C++, to wybór jest prosty: Java. No chyba, że chciałbyś się nauczyć Pythona (uwaga: czysty Python jest setki razy wolniejszy od Javy czy C++), ale tylko dla jednego programu się nie opłaca.

0
Wibowit napisał(a)

uwaga: czysty Python jest setki razy wolniejszy od Javy czy C++

Uwaga: fanboj Javy na horyzoncie. Nie setki tylko w skrajnych wypadkach kilkanaście razy, nie Python tylko CPython, do CPythona jest moduł natywnego JIT, Psyco, który przyspiesza wykonywanie kilkukrotnie. Oczywiście IronPython, Jython i genialny PyPy nie istnieją, nawet jeśli to są setki razy wolniejsze. Dziwnym trafem Python jest wystarczająco wydajny do tworzenia responsywnych aplikacji GUI np. w oparciu o PySide.

0

Oczywiście, że w wielu przypadkach szybkość Pythona wystarcza, bo wiele programów nie wymaga wielkiej mocy tzn nie dokonują dużych obliczeń. W takich przypadkach mało kogo interesuje czy reakcja wynosci (lag GUI + 0.0001 s) czy (lag GUI + 0.01 s). W czystych obliczeniach niestety Python odpada: http://shootout.alioth.debian.org/u64q/benchmark.php?test=spectralnorm&lang=all

Mam np teraz przedmiot Kompresja Obrazów na uczelni i jest do wyboru Java, Python i Jython. Java jest szybsza gdzieś tak sto razy w takich zastosowaniach.

0

A co powiedzielibyście na C# z platformą .NET + Visual Studio , a jeśli miała by to być java to czy znacie może dla niej jakieś Zintegrowane środowisko programistyczne coś jak właśnie wymieniony wyżej Visual Studio?

I kolejne pytanie (na sąsiednim forum) otrzymałem info, że do stworzenia takiego bota, należałoby napisać własną przeglądarkę - czy to prawda? Czy np. nie można zrobić tak, aby program wchodził w przeglądarkę dajmy na to firefoxa i wchodził na yt, logował się itd? Pozdrawiam serdecznie.

Czy lepiej byłoby użyć jakiegoś języka skryptowego np. Java Script i nasuwa się kolejne pytanie czy w wyżej wymienionym języku mianowicie JavaScript może powstać program z takim GUI:

user image

0

Ja tylko odpowiem na kwestie czy konieczne jest pisanie własnej przeglądarki www do tego. Ja orientuje się tylko w Dephi i nie orientuje się w działaniu YT, bo nigdy dogłębniej nie analizowalem. Ale jeżeli strona nie potrzebuje do operacji javascriptu to pod każdym niemal sensownym językiem są moduły czy pakiety do obslugi protokołu HTTP, które to ogarną. Nawet jeżeli jest potrzebny javascript to można skorzystać z kontrolek bazujących na zainstalowanym w systmie Internet Explorerze i nimi odwiedzać stronę oraz wykonywac operacje. Z tego co na szybko widzę w przypadku YT do wielu rozwiązan potrzeba niestety jednak JavaScriptu. Ale myślę, że jeżeli ogarniasz dobrze Javę to powinno się Tobie udać napisać taki program, jaki sobie zalożyłeś.

0
Dreamer1x6xX napisał(a)

A co powiedzielibyście na C# z platformą .NET + Visual Studio

Przecież to jeden wuj w czym to napiszesz. Jeśli lubisz C# i VS, to pisz w tym, jeśli Javę z czymś to pisz w niej.

a jeśli miała by to być java to czy znacie może dla niej jakieś Zintegrowane środowisko programistyczne coś jak właśnie wymieniony wyżej Visual Studio?

Uczyłeś się Javy i nie znasz żadnego IDE do niej?

I kolejne pytanie (na sąsiednim forum) otrzymałem info, że do stworzenia takiego bota, należałoby napisać własną przeglądarkę - czy to prawda?

Nie.

Czy np. nie można zrobić tak, aby program wchodził w przeglądarkę dajmy na to firefoxa i wchodził na yt, logował się itd? Pozdrawiam serdecznie.

Można, tylko jest to bez sensu.
Takie rzeczy realizuje się wysyłając żądania HTTP przy pomocy odpowiednich klas i metod do tego przeznaczonych.

Czy lepiej byłoby użyć jakiegoś języka skryptowego np. Java Script i nasuwa się kolejne pytanie czy w wyżej wymienionym języku mianowicie JavaScript może powstać program z takim GUI:

Można. Tylko po co?

0

Dobra, a więc zostaje jeszcze sprawa szybkości funkcjonowania tego programiku, który język byłby najwydajniejszy oraz drugi aspekt, czyli złożoność projektu, w którym byłoby najłatwiej mi napisać taki programik. Czekam na odpowiedzi - dzięki wszystkim za pomoc:P

0

Moim zdaniem nie ma to znaczenia (wielkiego). Zdecydowanie najwolniejszą operacją będzie oczekiwanie na odpowiedź serwera (bo jednak połączenie TCP trzeba nawiązać). Narzut czasowy spowodowany językiem/mniej wydajnymi operacjami być może będzie równy kilku procentom całego czasu publikacji.

0

NetBeans jest świetnym IDE dla Javy. Nie jest przeładowany opcjami, jest łatwy w obsłudze i ma fajne narzędzie do wyklikiwania GUI. Skoro umiesz Javę to pisz w Javie.

Prędkość nie ma tu wielkiego znaczenia, no chyba, że masz łącze o przepustowości wielu megabajtów na sekundę i chcesz go wysycać żądaniami. Ale takiego spamowania to YouTube raczej by nie przepuściło :P

0

Hmm.. zaraz oblukam te NetBeans, bo wcześniej chyba pisałem w Eclipse jak się nie myle, ale i tak pewnie będę musiał sobie dużo rzeczy poprzypominać w końcu kilka miesięcy już minęło:P Ogólnie ostatecznie zastanawiam się nad wyborem Java+NetBeans/Eclipse lub C# z .NET + Visual Studio.. :P

0

Krótki wstęp do funkcjonalności NetBeansa: Wprowadzenie do NetBeans IDE

I kolejne pytanie (na sąsiednim forum) otrzymałem info, że do stworzenia takiego bota, należałoby napisać własną przeglądarkę - czy to prawda? Czy np. nie można zrobić tak, aby program wchodził w przeglądarkę dajmy na to firefoxa i wchodził na yt, logował się itd? Pozdrawiam serdecznie.

Przecież podałem ci linki do API. Ładujesz bibliotekę do projektu i masz do dyspozycji funkcje typu dodajKomentarz itp bez żadnej zabawy z ładowaniem stron.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1