Kółko i krzyżyk

0

Witajcie. Jest to mój drugi dzień nauki i napisałem sobie w Pythonie mini grę w konsoli. Jest to kółko i i krzyżyk ;D
Wszystko działa(prawie, bo bym tutaj nie pisał prawda ?), ale mam 1 problem. Otóż nie przerzuca mi zawodników, tzn zawsze ruch ma gracz1

Oto moja funkcja zmiany ruchu gracza :

 
def ruch(gracz = [], mapa = []):
	miejsce = int(raw_input('Podaj miejsce na planszy(1-9)'))
	if gracz[2] == 'gracz1':
		mapa[miejsce-1] = gracz[0]
		gracz[2].replace('gracz1','gracz2')
	else:
		mapa[miejsce-1] = gracz[1]
		gracz[2].replace('gracz2','gracz1')

teraz w 'głównym' programie (czyli pod tymi wszystkimi funkcjami) :
gracz = ['X','O','gracz1']

I zawsze gdy wykonuje ruch, ruch ma gracz[0] czyli zawsze wstawia mi 'X'-y..

Poczytałem trochę dokumentacji i znalazłem odpowiedź :D

Zamiast :
gracz[2].replace('gracz1','gracz2')
Należało dać:
gracz[2] = gracz[2].replace('gracz1','gracz2')

Temat do kosza

0

Tak trochę nie na temat: może zamiast 2 list użyj slownika?

0

@up ale to chyba nie będzie dobry pomysł dla 9-elementowej mapy. Poczytam trochę więcej i zobaczę jak mi będzie wygodniej ; )

0

No spoko :) Ale poczytaj sobie, bo słowniki często się przydają :) Pozdro i wytrwałości w nauce!

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1