Qt crator - projekt

0

Witam
W qt jestem zupełnie zielony.
Mam program qt crator ale nie wiem jak zrobić projekt.
Klikam nowy projekt i wybieram plik ze skryptem qt.
Plik zapisuje ale nie mogę go otworzyć ,ani uruchomić programem, dlaczego ?

0

lol :o dajesz Bracie File->new project,i do wyboru Qt Application(okienkowa) albo Qt Console Application...

0

Zrobiłem to ,ale jak robię taki plik:

 #include </qapplication><qapplication>
#include <qlabel>

int main(int argc, char *argv[])
{
   QApplication app(argc, argv);
   QLabel label("Hello World!");

   label.show();

   return app.exec();
}

To wyświetla się puste okno, czemu?

0

Spróbuj złapać za to okno i je rozciągnąć.Nie ma siły,żeby się pokazywało bez tekstu.

0

Nie ma.
Dołączam screena.

0

to okno (w tym wypadku widget) nie ma prawa nazywać się "MainWindow" skoro utworzony jest rzekomo z kodu, który tutaj zamieściłeś. Wynika z tego, że skompilowałeś coś innego niż tutaj zamieściłeś. Poza tym ten kod nie ma prawa się skompilować.

0

Gościu odp,bądź łaskaw nie opowiadać bzdur,że się nie skompiluje.
@Kamil
czy ten kod co pokazałeś jest kompletny(tzn,czy nie masz czegoś jeszcze oprócz niego)?Bo ja go sprawdziłem u siebie,i pokazuje się miniaturowe okno z tekstem Hello World jak Swaróg przykazał.

0

To jest screen z kompilacji.

0

js????Z czym do ludu...
Weź pokaż,co masz w tych nagłówkach i źródłach.
Ja tworząc w C++ mam wynik taki jak trzeba:

0
MasterBLB napisał(a)

Gościu odp,bądź łaskaw nie opowiadać bzdur,że się nie skompiluje.

#include </qapplication><qapplication>
#include <qlabel>

to ci się nie ma prawa skompilować więc troszkę więcej pokory i opanowania proszę.

0
odp napisał(a)
MasterBLB napisał(a)

Gościu odp,bądź łaskaw nie opowiadać bzdur,że się nie skompiluje.

#include </qapplication><qapplication>
#include <qlabel>

to ci się nie ma prawa skompilować więc troszkę więcej pokory i opanowania proszę.

Racja,nie przyjrzałem się uważnie inkludom a tylko ciału maina.Zatem cofam co powiedziałem i składam przeprosiny za niesłuszne ochrzanianie.

0

Już działa.
Wziąłem drugi przykład i wybrałem plik cpp.

1

Miło że mogłem pomóc.Oznacz ptaszkiem pomocny post Bracie,i sprawa załatwiona ;)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1