Program wyboru odpowiedzi

0

Witam!

Mam program z wyborem odpowiedzi, i chciałbym go przerobić tak żeby wczytywał pytania z pliku i nie wiem jak mam się za to zabrać

oto program

#include <iostream>
using namespace std;

int main()
{
int total=0, wynik=0, i;
   char odp1, odp2, odp3, odp4, odp5, odp6, odp7, odp8, odp9, odp10;
//Pytania
    cout << "1 Obszar pamięci przechowujący pewne dane: " << endl;
    cout << "a. stała" << endl << "b. zmienna " << endl << "c. klasa" << endl << "d. obiekt" << endl << "Odpowiedz: ";
    cin >> odp1;
    cout<<endl;
    system("cls");

    cout << "2 W jakim jezyku tworzone są obiekty w klasie: " << endl;
    cout << "a. stała" << endl << "b. zmienna " << endl << "c. klasa" << endl << "d. obiekt" << endl << "Odpowiedz: ";
    cin >> odp2;
    cout<<endl;
    system("cls");

    cout << "3. Ukrywanie danych obiektowych to: " << endl;
    cout << "a. stała" << endl << "b. zmienna " << endl << "c. klasa" << endl << "d. obiekt" << endl << "Odpowiedz: ";
    cin >> odp3;
    cout << endl;
    system("cls");

    cout << "4 Preprocesor to: " << endl;
    cout << "a. stała" << endl << "b. zmienna " << endl << "c. klasa" << endl << "d. obiekt" << endl << "Odpowiedz: ";
    cin >> odp4;
    cout << endl;
    system("cls");
        
    cout << "5. Dyrektywa #include analizowana jest: " << endl;
    cout << "a. stała" << endl << "b. zmienna " << endl << "c. klasa" << endl << "d. obiekt" << endl << "Odpowiedz: ";
    cin >> odp5;
    cout<<endl;
    system("cls");

    cout << "6. Ciąg znaków „” zajmuje w pamięci:" << endl;
    cout << "a. stała" << endl << "b. zmienna " << endl << "c. klasa" << endl << "d. obiekt" << endl << "Odpowiedz: ";
    cin >> odp6;
    cout<<endl;
    system("cls");

    cout << "7. Funkcja obliczająca silnię liczby powinna mieć nagłówek: " << endl;
    cout << "a. stała" << endl << "b. zmienna " << endl << "c. klasa" << endl << "d. obiekt" << endl << "Odpowiedz: ";
    cin >> odp7;
    cout << endl;
    system("cls");
 
    cout << "8. Ile wyniesie 1 xor 1: " << endl;
    cout << "a. stała" << endl << "b. zmienna " << endl << "c. klasa" << endl << "d. obiekt" << endl << "Odpowiedz: ";
    cin >> odp8;
    cout << endl;
    system("cls");
    
    cout << "9. Informuje kompilator o nazwie funkcji: " << endl;
    cout << "a. stała" << endl << "b. zmienna " << endl << "c. klasa" << endl << "d. obiekt" << endl << "Odpowiedz: ";
    cin >> odp9;
    cout << endl;
    system("cls");

    cout << "10. Polimorfizm to: " << endl;
    cout << "a. stała" << endl << "b. zmienna " << endl << "c. klasa" << endl << "d. obiekt" << endl << "Odpowiedz: ";
    cin >> odp10;
    cout << endl;
    system("cls");
   
// Odpowiedzi usera i prawidłowe
    char TAB[2][10] =
    {
        {odp1, odp2, odp3, odp4, odp5, odp6, odp7, odp8, odp9, odp10},
        {'a','a','a','a','a','a','a','a','a','a'},
    };

    for (i=0; i<10; ++i) {
    if (TAB[0][i]==TAB[1][i]) wynik++;
      }
              cout << "Twój wynik to: " << wynik << " punktów na 10." << endl;
    
    getchar();
    system("PAUSE");
    return EXIT_SUCCESS;
}
 
0

Ta...
Najpierw pokaż swój program :P
http://matma4u.pl/topic/13072-napisz-program-test-wyboru-10-pytan-w-kazdym-po-4-odpowiedzi-program-w-c/

PS: Odpowiedzi są bez sensu.

  1. Polimorfizm to:
    a. stała ; b.zmienna ; c.klasa ; d.obiekt
0

ja nie pisze że program jest mój, mnie chodzi o to jak to przerobić żeby pytania wczytywało z pliku, a nie z kodu

1

Zrób coś sam... Poczytaj o fstream, zapis i odczyt z pliku txt.

0

dzięki tyle chciałem wiedzieć!

0

Ehh... jednak nic nie rozumiem z tego, biblioteka "fstream" jest potrzebna do wczytania pliku tekstowego, jaki w moim wypadku ma być z pytaniami. Ok, wczytuje linijka po linijce, i dalej nie wiem jak to zrobić żeby program rozpoznawał pytania i odpowiedzi

1

Jak program ma rozpoznawać pytania?

Wczytuj pytania z pliku do stringów albo tablicy stringów ostatecznie char za pomocą getline. I wtedy wywołuj pytania.

Jeżeli w pliku nie masz oddzielone jakoś pytań np linią nowego znaku to
getline(żródło,cel,przy jakim znaku zakończyć pobieranie) ;p

1

Np, plik może wyglądać tak:

Pytanie
Odp 1
Odp 2
Odp 3
Odp 4
Numer poprawnej odpowiedzi (1-4)
Pytanie drugie
Odp 1
Odp 2
Odp 3
Odp 4
Numer poprawnej odpowiedzi (1-4)
Pytanie trze... rozumiesz ?

I wczytywanie to już sobie chyba dasz radę wymyślić...

Poprawione :)

0

okey

0

a nawet tak

Które z wymienionych elementów są urządzeniami wyjścia:
2 3
klawiatura
monitor
drukarka
mysz

Który z wymienionych nośników ma najmniejszą pojemność:
3
płyta CD-ROM
dysk twardy
dyskietka 3,5' cala
płyta DVD

itd

Przydałoby się choćby najprostsze szyfrowanie, by uniemożliwić ściąganie.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1