Tworzenie plików wykonywalnych .exe

0

Mam stworzony projekt w NetBeansie - prosta aplikacja okienkowa. Chcialbym z tego zrobic plik .exe, ktory bede mogl uruchamiac na roznych komputerach. Jak to zrobic?

0

z tego co się orientuję to java ma własne rozszerzenie *.jar (które odpala się za pomocą JVM).

Ale czy można przerobić na exe?

0

w takim razie jak zrobic to .jar ?

0

http://lmgtfy.com/?q=make+jar+file

w Netbeans masz build main project (wtedy w folderze projektu dist tworzy się *.jar)

0

zamiast .exe może być bat który odpala Twojego jara. Jeśli chcesz być pewny, że uda się odpalić to musisz w tym samym folderze dostarczyć jre (niestety aplikacja utyje o sporo megabajtów).

0

O ile wiem, jest jakiś program (nie znam nazwy), który pozwala konwertować (?) jar do exe.

0

Ja do tworzenia exe z jar używam launch4j
http://launch4j.sourceforge.net/

0

Ok
a moglbys tak w dwoch slowach jak sie to konwertuje? rozumiem, ze jar mam dac swojego JARa a co dac w exe?

0

Tak przy okazji: jak się korzysta z Netbeans Platform to IDE tworzy exe do odpalania aplikacji.

0
byku_guzio napisał(a)

Tak przy okazji: jak się korzysta z Netbeans Platform to IDE tworzy exe do odpalania aplikacji.

jak moge to zrobic?

0

Chodzi chyba o "build main project" tylko trzeba mieć wszystkie pliki poprawnie napisane bo kompiluje od razu cały projekt.
No i ustawić projekt jako 'main project'.

0
kizdas napisał(a)

Mam stworzony projekt w NetBeansie - prosta aplikacja okienkowa. Chcialbym z tego zrobic plik .exe, ktory bede mogl uruchamiac na roznych komputerach. Jak to zrobic?

Zainstalowalowalem NetBeans według zaleceń Komputer Ekspert nr2/2011 (nie napisali tylko że potrzebna odpowiednia Java ) i tworzy mi plik z rozszerzeniem exe w katalogu projektu i dalej w dist\Debug\Cygwin-Windows :)

0

No to chyba pisujesz w C/ C++ kolego.

0

Ja polecam launch4j, sam z niego korzystam.

Ale to nie jest zbyt opłacalne przy małych programach: programik który w jarze zajmuje 20KiB w Exe zajmuje co najmniej 100KiB. Sam "launcher", który nie zawiera w sobie samego programu tylko potrzebuje obok tego .jara zajmuje chyba 50KiB. Przy "includowaniu" jara z 44 KiB robi się 120KiB.

Zainteresuj się Web Start: znacznie wygodniejsze dla kogoś, kto nie chce se syfić komputera setkami plików.

Exeki z javy includujące jary mają jeszcze jedną wadę: żeby taki program odpalić na np. Linuksie to trzeba z tego exeka wyciągnąć jara i go uruchomić dopiero. Bardzo niewygodne i tracisz na tej przenośności międzysystemowej.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1