Błąd w kompilatorze? DateTimePicker z checkboxem, ustawiony raz na true nie reaguje na zmiany

0

Witam,
mam takie 2 pola typu DateTimePicker, z checkboxem.
I taki kod:

  if(DstSOdData.Checked) then
  	begin
    	if(pierwsze=false) then Zapytanie.Add(' AND ');
      Zapytanie.Add('(`data`>="' + FloatToStr(DstSOdData.DateTime) + '") ');
      pierwsze:=false;
    end;

DstSOdData to ten datetimepicker, drugi to kopia tego kodu tylko zmienione w nazwie "Od" na "Do"
Nieważne czy checkbox jest zaznaczony czy nie, kod się zawsze wykonuje...

A konkretnie to nie daje się odznaczyć. Jeśli w Object Inspectorze ustawię Checked na false, to w programie też będzie =false. Ale raz zaznaczone będzie już zawsze miało Checked=true, mimo że wizualnie stan kontrolki będzie się zmieniał (ptaszek w kwadraciku jest/nie ma).

0

aż sprawdziłem, i u mnie to samo! wtf?
chyba zostaje ci zrobić osobne checkboxy obok ;)

0
l153k napisał(a)
  if(DstSOdData.Checked) then
  	begin
    	if(pierwsze=false) then Zapytanie.Add(' AND ');
      Zapytanie.Add('(`data`>="' + FloatToStr(DstSOdData.DateTime) + '") ');
      pierwsze:=false;
    end;

**DstSOdData **to ten datetimepicker, drugi to kopia tego kodu tylko zmienione w nazwie "Od" na "Do"
Nieważne czy **checkbox **jest zaznaczony czy nie, kod się zawsze wykonuje...

A konkretnie to nie daje się odznaczyć. Jeśli w Object Inspectorze ustawię Checked na false, to w programie też będzie =false. Ale raz zaznaczone będzie już zawsze miało Checked=true, mimo że wizualnie stan kontrolki będzie się zmieniał (ptaszek w kwadraciku jest/nie ma).

DstSOdData to DateTimePicker czy CheckBox ?
Co to "pierwsze" ?

0

"pierwsze" jest nieistotne tutaj: zmienna (flaga?) która informuje czy już był jakiś warunek czy nie i w zależności od tego wstawia AND do zapytania. Na zasadzie SELECT pola FROM tabela WHERE warunek1 AND warunek2 AND warunek3. Żeby nie było AND przed warunek1.

DstSOdData to DateTimePicker z checkboxem. Przepis na niego jest taki że wrzucamy na formę DateTimePicker i ustawiamy ShowCheckbox na true.user image

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1