Jak z poziomu komponentu odnieść się do Formy i jej komponentów?

0

A chodzi o to, że jak napisze sobie komponent to nie wiem jak odczytać wartości Formy i jej komponentów, np.
Caption formy, lub Interval TTimera.

Jak to zrobić?

0

Jak tworzysz komponent?
...prawdopodobnie parentem komponentu będzie jakaś formatka, a ta ma coś takiego jak listę komponentów.
czyli w skrócie

for i:=0 to form1.components.count do
  if form1.components[i] is ttimer then 
    ttimer(form1.components[i]).start;

pisane z palca, więc kod bardziej poglądowy niż gotowcowy.

0

O to co znalazłem. Procedura Notification jest w sekcji protected

    procedure Notification(AComponent: TComponent;
      Operation: TOperation); virtual;

TOperation = (opInsert, opRemove);

procedure TComponent.Notification(AComponent: TComponent;
  Operation: TOperation);
var
  I: Integer;
begin
  if (Operation = opRemove) and (AComponent <> nil) then
    RemoveFreeNotification(AComponent);
  if FComponents <> nil then
  begin
    I := FComponents.Count - 1;
    while I >= 0 do
    begin
      TComponent(FComponents[I]).Notification(AComponent, Operation);
      Dec(I);
      if I >= FComponents.Count then
        I := FComponents.Count - 1;
    end;
  end;
end;

I dalej nie wiem jak ma mi to pomóc. Olesio, HELP

0

Odpowiedź dostałeś na priva, bo napisaleś. A tutaj dodam, że zrozumiałem że chodzi o coś takiego jak na: http://www.swissdelphicenter.ch/torry/showcode.php?id=1084 i nic lepszego chyba nie wymyślę samodzielnie. A poza tym TomRiddle szczerze mi napisał co sądzi o moich przydlugich odpowiedziach na różne posty, także tutaj przy okazji rada do wszystkich, którzy nie chcą czytać moich nic niewnoszących offtopicowych spamów, sprawdzajcie (na ogół pod Ctrl+F można wyszukiwać w wyszukiwarkach czy jest dane słowo na stronie). Jeżeli występuje słowo: olesio to możecie nie czytać ;) Chociaż dobrze, że szczerze napisał co sądzi, skutecznie demotywując mnie do rozpisywania się w przyszłości ;/ "Dziekuję, dobranoc".

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1