Skracanie tekstu ścieżki pliku względem długości Formy

0

Chciałbym uzyskać taki efekt jak widziałem to w niektórych programach,
np. mam tekst ścieżki do pliku umieszczony (narysowany) na dole Formy:
"C:/Program Files/folder o długiej nazwie/plik.txt"
Lecz tekst jest dłuższy niż forma i mi go ucina:
C:/Program Files/folder o długiej naz"
Chciałbym uzyskać taki efekt:
"C:/Program Files/folder... plik.txt"
Ale zawsze jeśli jest za długi zajmował całą długość formy nie zmieniając rozmiaru czcionki.

0

Miałem napisać zamiast długości to szerokości, czyli wartości Width Formy.

Ale zawsze jeśli jest za długi to aby zajmował całą długość formy nie zmieniając rozmiaru czcionki.

0

Jeżeli tekst RYSUJESZ na formie, to rób to za pomocą funkcji DrawText z zastosowaniem formatowania DT_PATH_ELLIPSIS+DT_NOPREFIX+DT_SINGLELINE

0

Najlepszą opcją wydaje mi się to co Młody napisał, ale w MinimizeName trzeba podać wartość MaxLen, a każdy znak ma inną szerokość w pikselach i nie wszystkie ścieżki skraca o tyle samo.

0

Zastosuj fonta o stałej szerokości liter, np. Courier New, Consolas.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1