Punkt na środku ekrany, utrzymujący swoją "wyższość nad innymi programami"

0

Konkretnie, chciałbym aby po kliknięciu w dany button na środku ekranu pojawił się mały punkt. Niestety jestem jeszcze "zielony" w tym. Najlepiej gdyby tym punktem był label, żebym po kliknięciu w inny button mógł zmienić kolor czy wielkość.

  1. Nie wiem jak umieścić punkt na środku ekranu(dodam, że wiem jak pobrać rozdzielczość ekranu(wydaje mi się, że będzie do tego potrzebna(znalezione w FAQ)))
  2. Nie wiem jak zrobić, aby ten punkt był na wierzchu.

Może i proszę o gotowca, ale ja tak się nauczyłem programować Pawno. Sam sobie "rozkminiam" co, jak i gdzie.

Pozdrawiam.

PS. Szukałem :)

1
Demonical Monk napisał(a)

Spróbuj mazakiem.

Dokładnie ;-)

Kolor formy na czarno + ustawiasz jej pozycję + fsStayOnTop
Gotowca nie dostaniesz :P

0

Hmmm... poradziłem sobie z tym fsStayOnTop.

Myślę, że jeśli otrzymałem rozdzielczość ekranu, wystarczy podzielić ją na pół i umieścić tam punkt.

Czyli jeśli mam rozdzielczość to 1920 x 1080, to punkt powinien leżeć na wspórzędnych 960 x 540. Wydaje się proste, jednak ludzie mają różne rozdzielczości.
Nie wiem jak zbudować kod, który by dzielił x i y przez 2, potem w wyniku umieszczał punkt... Wskazówki jakieś można prosić?

1

Wystarczy pobrać aktualną rozdzielczość ekranu. W każdym języku to inaczej się robi.
W delphi:
Screen.Width
Screen.Height

0

Można by, tak (przecie forma też ma własne rozmiary):

OnCreate:
Left   := (Screen.Width Div 2) - 5;
Top    := (Screen.Height Div 2) - 5;
Width  := 10;
Height := 10;

Oraz BorderStyle na bsNone (tylko będziesz to musiał zamknąć poprzez menedżera zadań, lub przez inny programik ;-) ).

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1