int do hex i do jednej komorki z tablicy

2011-03-22 10:01

Rejestracja: 12 lat temu

Ostatnio: 9 miesięcy temu

0

Witam, juz od 4h szukam w necie rozwiazania na moj problem. Moglby ktos mi podpowiedziec jak moge przekonwertowac
z int do hex i zapisac w jednej komorce z tablicy?
np.

IntToHex(zrodlo, buffer[0]);

Probowalem z itoa ale to nie zapisuje do komorek tablicy tylko do calej zmiennej ;/

Pozostało 580 znaków

2011-03-22 10:35

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 10 godzin temu

0

co to znaczy „do całej zmiennej”? przecież zapisuje do tablicy znaków. potem sobie wyciągnij jeden znak z tego, jeśli potrzebujesz.

Pozostało 580 znaków

2011-03-22 10:38

Rejestracja: 9 lat temu

Ostatnio: 8 lat temu

0

Czy o takie cos Ci chodzi?

    char a;
    int i = 14;
    if(i<16){
        sprintf(&a, "%x", i);
        cout << a;
    }

Chyba, że Twoje pytanie wynika z niewiedzy w innej materii i np. nie wiesz, ze jedna komorka może pomieścić tylko jeden znak ASCII (czyli od 0 do F). Zmienna a typu char odpowiada jednobajtowej komórce w jakiejść tablicy. Warunek w IFie wynika z tego co napisałęm wyżej.


Opolski Portal Programistyczny
htpp://programowanie.opole.pl

edytowany 3x, ostatnio: protechnologia, 2011-03-22 10:41

Pozostało 580 znaków

2011-03-22 11:41

Rejestracja: 12 lat temu

Ostatnio: 9 miesięcy temu

0

Ok juz sobie poradzilem ;p Kolega mi pomogl i jak sie okazalo nie trzeba nic konwertowac. W moim przypadku Username[0] do buffer[0] wystarczylo przypisac ;D

No ładnie, nic a nic wspólnego z tym co opisałeś. - _13th_Dragon 2011-03-22 12:44

Pozostało 580 znaków

msm
2011-03-22 14:44
msm
Administrator

Rejestracja: 11 lat temu

Ostatnio: 1 tydzień temu

0
    char a;
    int i = 14;
    if(i<16){
        sprintf(&a, "%x", i);
        cout << a;
    }

Brawo... Teraz zastanów się co się stanie z pamięcią po char a (hint: Cstring) :]

Pozostało 580 znaków

2011-03-22 15:50

Rejestracja: 9 lat temu

Ostatnio: 8 lat temu

0

Jaki wstyd... :-) Nie mam nawet jak się wytłumaczyć... :-)


Opolski Portal Programistyczny
http://programowanie.opole.pl

edytowany 1x, ostatnio: protechnologia, 2011-03-22 15:50

Pozostało 580 znaków

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0