Prosty program na dodawanie 2 liczb PASCAL

0

Proszę was napiszcie mi program na dodawanie 2 liczb prosty ma posłużyć jako program demonstrancyjny dla młodzieży gimnazjalnej.
Napisałem go ale coś źle poszło wiem że tak prostego kodu nie można zepsuć ale mi się udało ;], po prostu zapomniałem ;]
Proszę o szybką odpowiedź gdyż właśnie robię prezentację.

0

Dawaj to co napisałeś. Poprawimy.

0

program dodawanie;
uses crt;

var: s,a,b:real;

begin
crlscr;
writeln('podaj pierwsza liczbe "a"');
readln(a);
writeln(;podaj druga liczbe "b");
readln(b);
s:=a+b;
writeln('wynik to' , ......... i właśnie w tym momencie zapomnialem jak to było do 2 miejsc po przecinku możesz mi dopisać ten wers ?
end.

0
program podstawy_kurde;

{$APPTYPE CONSOLE}

var
  A, B : Real;

begin
  Write('podaj pierwsza liczbe "a": ');
  Readln(A);
  Write('podaj druga liczbe "b"   : ');
  Readln(B);
  Writeln('wynik to: ', A + B : 0 : 2);
  Readln;
end.
0

plus parę literówek w kodzie (możliwe, że tylko przy przepisywaniu):

  1. po var nie powinno być znaku :
  2. argument drugiego writeln powinno się zaczynać od '
  3. łańcuchy muszą być w znakach apostrofu '
var
   s,a,b:real;
begin
   crlscr;
   writeln('podaj pierwsza liczbe "a"');
   readln(a);
   writeln('podaj druga liczbe "b"');
   readln(b);
   s: = a + b;
   writeln('wynik to ', s:0:2);
end.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1