Prosty program na dodawanie 2 liczb PASCAL

White_Jo
2011-03-18 21:22
White_Jo
0

Proszę was napiszcie mi program na dodawanie 2 liczb prosty ma posłużyć jako program demonstrancyjny dla młodzieży gimnazjalnej.
Napisałem go ale coś źle poszło wiem że tak prostego kodu nie można zepsuć ale mi się udało ;], po prostu zapomniałem ;]
Proszę o szybką odpowiedź gdyż właśnie robię prezentację.

edytowany 1x, ostatnio: madmike, 2016-12-13 18:26

Pozostało 580 znaków

2011-03-18 21:23

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 7 miesięcy temu

0

Dawaj to co napisałeś. Poprawimy.


A już chciałem dać gotowca, ale w sumie co mozna skopać w tak banalnym kodzie z pobraniem oraz dodawaniem dwóch liczb. Jak pytający nie ściemnia i poda kod to się pewnie dowiemy co można skopać. - olesio 2011-03-18 21:34
Zawsze lepiej kogoś zmusić przynajmniej do tego minimalnego wysiłku niż od razu dawać gotowca :> - madmike 2011-03-18 21:50

Pozostało 580 znaków

White_Jo
2011-03-18 21:36
White_Jo
0

program dodawanie;
uses crt;

var: s,a,b:real;

begin
crlscr;
writeln('podaj pierwsza liczbe "a"');
readln(a);
writeln(;podaj druga liczbe "b");
readln(b);
s:=a+b;
writeln('wynik to' , ......... i właśnie w tym momencie zapomnialem jak to było do 2 miejsc po przecinku możesz mi dopisać ten wers ?
end.

Pozostało 580 znaków

2011-03-18 21:43
Moderator

Rejestracja: 12 lat temu

Ostatnio: 5 dni temu

Lokalizacja: Szczecin

0
program podstawy_kurde;

{$APPTYPE CONSOLE}

var
  A, B : Real;

begin
  Write('podaj pierwsza liczbe "a": ');
  Readln(A);
  Write('podaj druga liczbe "b"   : ');
  Readln(B);
  Writeln('wynik to: ', A + B : 0 : 2);
  Readln;
end.

Pozostało 580 znaków

2011-03-18 21:44

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 7 miesięcy temu

0

plus parę literówek w kodzie (możliwe, że tylko przy przepisywaniu):

  1. po var nie powinno być znaku :
  2. argument drugiego writeln powinno się zaczynać od '
  3. łańcuchy muszą być w znakach apostrofu '
var
   s,a,b:real;
begin
   crlscr;
   writeln('podaj pierwsza liczbe "a"');
   readln(a);
   writeln('podaj druga liczbe "b"');
   readln(b);
   s: = a + b;
   writeln('wynik to ', s:0:2);
end.

edytowany 1x, ostatnio: madmike, 2011-03-18 21:44

Pozostało 580 znaków

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0