Co to za instrukcja - jak ją czytać i rozumieć (MFC)?

0

uczę się MFC, przeglądam klasy i tak dziś przypadkiem trafiłem na konstrukcję

HRESULT Error() const throw();

i jak to rozumieć

ja to czytam tak:
Error jest funkcją zwracającą HRESULT która nie będzie nic zmieniać (o ile const się odnosi do Error() a nie nie throw())

ale co to znaczy z tym throw()

bo nie wiem i nie rozumiem

0

const oznacza że ta metoda (na pewno nie funkcja) nie zmienia składowych klasy.
throw() oznacza że nie może wyrzucić wyjątek.

0

Raczej, że nie wyrzuci wyjątku... Jak mówi dokumentacja:

If this throw specifier is left empty with no type, this means the function is not allowed to throw exceptions. Functions with no throw specifier (regular functions) are allowed to throw exceptions with any type:

1. int myfunction (int param) throw(); // no exceptions allowed
2. int myfunction (int param);         // all exceptions allowed 

Opolski Portal Programistyczny
http://programwanie.opole.pl

0 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 0