skróty klawiszowe, auto usuwanie

0

Witam potrzebuje pomocy w napisaniu czegoś takiego:

Przypuszczalnie mam Label1 i do niego przypisane w OnClick:
memo1.SelectAll;
memo1.CopyToClipboard;
memo1.SelLength := 0;
Oraz Label2 i w OnClick: Close;
I teraz jak przypisać do Label1 i Label2 skróty klawiszowe które by wywoływały te funkcje (np. Alt+coś tam)
Drugie pytanie czy istnieje możliwość przypisania usunięcia się programu po jego zamknięciu, czy działało to by z aplikacją pozbawioną nazwy sposobem alt+0160 pozostaje w procesach tylko .exe? Z góry dziękuje.

0

Wpisz we właściwość Caption u Label1 tekst "&Kopiuj"
Na formatce będzie napisano samo Kopiuj z podkreśloną literką K, oraz ten Label1 zareaguje na Alt-K, ustawiając focus na wskazaną we właściwościach kontrolkę.
Jeżeli chcesz zrobić inną reakcje to dodaj do formatki PopupMenu do którego dodajesz MenuItem w którym ustawiasz Skrót klawiatury na Alt-K oraz Visible na false. Pod zdarzenie OnClick podstawiasz kod.

0

Wpisałem i ustawiłem wszystko tak jak napisałeś mam podkreśloną literkę "k" ale po naciśnięciu alt+k nic się nie dzieje

0

Dla Labeli nie można przypisać skrótu klawiszowego ani akcji, więć jęzeli nie chcesz się bawić w OnKeyDown dla formatki to można zrobić tak jak radził poprzednik z PopupMenu. Jednak ręce opadają i nie tylko ręce, jak się widzi, że ktoś mimo dokładniej odpowiedzi co ma zrobić nie potrafi umieścić na formatce Labela, PopupMenu, powiązać PopupMenu z formatką, następnie dodać pozycję do PopupMenu, dać jemu Visible na False i ustawić skrót na Alt+K czy (inny żądany), a na końcu dać takie samo zdarzenie OnClick dla Itema PopupMenu jak dla Labela, ewentualnie w Itemie z PopupMenu dać Label1.OnClick(Label1); Zobacz, jakoś mi się udało, a w Delphi też ledwie ogarniam tylko niektóre sprawy :P Link: http://www.speedyshare.com/files/27433277/bzdet.rar

0

Dzięki po obczajeniu przykładu wiem już co i jak tylko powiedz mi jeszcze w jaki sposób przypisać 2 skróty np do label1 F1 a do label2 F2 ponieważ z tego co tu widzę do formy mogę przypisać tylko 1 PopMenu.

0

Owszem jeden PopupMenu ale wiele MenuItem pod tym PopupMenu.

0

Ok dzięki wielkie wszystko już mi działa tak jak chciałem a to usuwanie programu po zamknięciu to już widzę że wyższa półka więc sobie raczej to odpuszczę jeszcze raz dzięki za pomoc.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1