Własne rozszerzenie

0

Witam,
Wie ktoś jak dodać własne rozszerzenie pod windows i powiązać z nim program, który ma być wywoływany przy otworzeniu takiego pliku. I nic chciałbym kodu programu, tylko jak zrobić to 'ręcznie'

0

Zależy jaki język. Ja takie coś zrobiłem w C++, po prostu trzeba sprawdzić ilość argumentów, w 2 podajże będzie ścieżka do tego pliku.

0

Chciałbym dodać taki klucz do rejestru, żeby po otworzeniu aplikacji z rozszerzeniem .costam otworzył go program jakistam.exe
I chcę (jak napisałem wyżej) zrobić to ręcznie, bez żadnego kodu.

0

Nie wystarczy otwórz za pomocą -> Wybierz swój program -> Zaznacz, żeby zawsze nim otwierał?

0

Potrzebuję znać metodę z wykorzystaniem rejestru (dlatego to nie mógł być też program).

0

Dodajesz do HKEY_CLASSES_ROOT rozszerzenie z kropką, a następnie w wartości domyślnej (w Delphi taka wartość to po prostu nie wpisanie niczego między '' przy tworzeniu wartości przy użyciu metod klasy TRegistry i jej pochodnych) podajesz klucz obslugujący rozszerzenie, a w nim jako wartość domyslną (w HKEY_CLASSES_ROOT[TWOJA_NAZWA]\shell\Open\command) podajesz ścieżkę do programu, gdzie %1 to pierwszy parametr. Poniżej masz przykład dla emulatora WinUAE i jego konfiguracji. W podkluczu ustawiającym dane dla programu skojarzonego z rozszerzeniem (czyli tutaj WinUAE) w podkluczu DefaultIcon w wartości domyślnej (czyli w wycinku znaku m@łpy) mozna ustawić ścieżkę do ikonki dla skojarzonego pliku a po ścieżce i nazwie pliku .dll, .exe albo .ico stawiamy przecinek i podajemy numer ikonki o ile plik .dll lub .exe zawiera więcej niż jedną domyślną. Natomiast w podkluczu na przykład \WinUAE\ wartśc domyślna to opis rozszerzenia widoczny w Exploratorze, na przykład "Twój plik konfiguracyjny" (bez " i " oczywiście). W ogóle to ciężko podawać szczegóły bez określnenia języka docelowego. Ale taka rzecz jak proste dodanie własnego rozszerzenienia wydaje mi się na tyle banalne, że ciężko to tłumaczyć dokładniej. Po dodawanie bardziej złożonych ShellExtension jak dla WinRAR'a na przykład czy innych programów, polecam poczytać dokumentacje na msdnie oraz wygooglować sobie przykłady, które za pewne są dostepne na mnóstwie stron. Najlepiej pod Edytorem Rejestru albo lepiej takim z filenamagera FAR (bo w nim najlepiej to widać według mnie) przeanalizuj sobie jak wyglądają klucze dla innych już istniejących w systemie rozszerzen plików.

REGEDIT4

[HKEY_CLASSES_ROOT\.uae]
@="WinUAE"

[HKEY_CLASSES_ROOT\WinUAE]

[HKEY_CLASSES_ROOT\WinUAE\shell]

[HKEY_CLASSES_ROOT\WinUAE\shell\Edit]

[HKEY_CLASSES_ROOT\WinUAE\shell\Edit\command]
@="D:\\UPLOAD\\WINUAE\\WinUAE.exe -f \"%1\" -s use_gui=yes"

[HKEY_CLASSES_ROOT\WinUAE\shell\Open]

[HKEY_CLASSES_ROOT\WinUAE\shell\Open\command]
@="D:\\UPLOAD\\WINUAE\\WinUAE.exe -f \"%1\""

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1