Zapis i odczyt wartosci z pliku z roszerzeniem .dat

0

Witam, szukam rozwiazania mojego problemu od jakiegos czasu i nic nie mogez znalezc. Chcę zapisać do pliku binarnego z roszerzeniem .dat np. plik.dat, wszystkie lini ListBoxa, a następnie odczytać te linie i zaladowac do listboxa. Jeszcze do konca nie rozumiem tych typow plikow ale chce aby ten stworzony plik.dat po otwarciu przez notatnik pokazywal krzaczki, czyli wrecz niemozliwe byloby odczytanie jesgo zawartosci. Prosze o pomoc.

0

Nie napisałeś, o jaki język programowania chodzi. Jeżeli plik ma wyglądać jak krzaczki ASCII to można go zaszyfrować, jest o tym mnóstwo informacji na sieci. Jeżeli chodzi o Dephi (ale pewnie da się i w innych językach) to mozna plik zrobić nieczytelnym dla zwykłego śmiertelnika przez spakowanie go przy użyciu modułu ZLib, poniżej przykłady znalezione w google i z powodzeniem stosowane przeze mnie w wielu programach. Jak chcesz dodatkowo utrudnić to przed spakowaniem możesz tekst z ListBoxa zaszyfrować. Po ListBoxie wywnioskowało mi się, że możesz pytać o Delphi, ale oczywiście ów komponent w wersji VCL istnieje także w innych obiektowych językach programowania.

//...
function UnpackMemStream(var MemoryStream : TMemoryStream) : boolean;
var
  PStrm : Pointer;
  I, Tmp : integer;
begin
  Tmp := 0;
  Result := False;
  if MemoryStream.Size = 0 then
  begin
    Exit;
  end;
  try
    DecompressBuf(MemoryStream.Memory, MemoryStream.Size, Tmp, PStrm, I);
    MemoryStream.Clear;
    MemoryStream.Write(PStrm^, I);
    MemoryStream.Position := 0;
  except
    Exit;
  end;
  Result := True;
end;

procedure PackMemStream(var MemoryStream : TMemoryStream);
var
  I : integer;
  PStrm : Pointer;
begin
  CompressBuf(MemoryStream.Memory, MemoryStream.Size, PStrm, I);
  MemoryStream.Clear;
  MemoryStream.Write(PStrm^, i);
end;
//...
0

Najłatwiej zastosować szyfr Cezara. Bardzo łatwy do implementacji.

0

Przeprasza, ale zapomniałem napisać o jaki język mi chodzi. Pisałem o Delphi, co do problemu to poradzilem sobie tak, ze zapisalem po prostu dane z ListBoxa w pliku tekstowym ale z rozszerzeniem .dat, dodatkowo dane są odpowiednio szyfrowane, poprzez moj wlasny algorytm. Dzięki za odpowiedzi

0
lower_bip napisał(a)

Przeprasza, ale zapomniałem napisać o jaki język mi chodzi. Pisałem o Delphi, co do problemu to poradzilem sobie tak, ze zapisalem po prostu dane z ListBoxa w pliku tekstowym ale z rozszerzeniem .dat, dodatkowo dane są odpowiednio szyfrowane, poprzez moj wlasny algorytm. Dzięki za odpowiedzi

Daj mi execa i gwarantuję, że jakieś 60 - 80% osób tutaj (łącznie ze mną) rozwali Twój szyfr w godzinę :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1