zmienne wskaźnikowe, w fukcji

0

niestety napisałem program ale czytm różne kursy w sieci i ciągle nie wiem co źle robie:( a po 2 w lini 3 od końca wyświetla bład invalid quantifer (a przecież tak mi rekord wyświetlałwskaźnikiem bez funkcji :( ) możecie powiedzieć co jest źle ??
z gró thx :D

Napisz program, w którym zadeklarujesz typ rekordowy zawierający dwa pola: jedno typu liczbowego i jedno typu String.
Następnie napisz funkcję, która jako parametry przyjmuje dane do zapisania w rekordzie i zwraca wskaźnik do niej.
Funkcja ta musi zaalokować miejsce dla tego rekordu.

{$A+,B-,D+,E+,F-,G-,I+,L+,N-,O-,P-,Q-,R-,S+,T-,V+,X+}
{$M 16384,0,655360}
program s2i1e2   ;
uses crt;
type  rekord = record
        cyfra:byte;
        znak :string;
      end;
var   a:rekord;
      x :byte;
      y :string;
function rec ( var x:byte;y:string):pointer;
         begin
              writeln ('x=',x,' a y=',y);
              writeln (' a teraz wypenimy nasz rekord');
              a.cyfra:=x;
              a.znak:=y;
              rec:[email protected];
         end;
begin
clrscr;
writeln ('podaj jakas liczbe < 255 i podaj stringi:D');
readln (x);
readln (y);
rec (x,y);
writeln ('nasz rekord to  ', rec(x,y)^.cyfra);
readln;
end. 
0

rec:=@a;

0

Funkcja ta musi zaalokować miejsce dla tego rekordu.

Tego nie zrobiłeś.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1