StringGrid - ładowanie danych z bazy MSSQL

0

Połączenie z bazą odbywa się poprzez komponenty MSConnection, DataSource i MSQuery.
Komponenty są skonfigurowane poprawnie, ponieważ dane do DBGrid są ładowane.
Jak wrzucić jedną kolumnę z bazy do StringGrid'a?

Uprzedzając pytanie dlaczego nie użyję DBGrida wyjaśniam, że chciałbym aby po załadowaniu danych do "siatki" była możliwość uzupełnienia pozostałych kolumn i zapisu wszystkiego do innej tabeli bazy.

0

Może poczytaj jakiekolwiek podstawy delphi i sqla

BTW czego konkretnie nie wiesz?

0

Chodzi o wyświetlenie danych z tabeli w StringGridzie.

0

dalej nie napisałeś czego nie wiesz. Nie wiesz jak się do komórki SG odwołać, czy jak pobrać dane z bazy?
Szukałeś gdzie w ogóle? W google jest od metra przykładów jak to się robi

while not Query.Eof do begin
  id := Query.FieldByName('id').AsInteger;
  Query.Next;
end;
0

Jak się odwołać do komórki SG i wrzucić do niego poszczególne rekordy z kolumny bazy.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1