Logowanie i DIVy

0

Mam plik

index.php

w którym sprawdzam czy osoba jest już zalogowana za pomocą _SESSION['zalogowany']

, jeśli nie jest to <code class="php">include('zaloguj.php')

ale z warunkiem, że gdy isSet POST['user']&&['pass']

 sprawdzam ich poprawność z bazą danych, jeśli są prawidłowe to ustaw <code class="php">_SESSION['zalogowany']

jeśli nie to include('zaloguj.php')

. Jeśli jest już zalogowany na <code class="php">true

to include('strona.php')


Tak działa jeśli używam zwykłego 
```html
<form method=POST ...>

ale co mam zrobić gdy chcę by strona logowania była realizowana na linkach w DIVach na CSSie, gdy robię tak jak poprzednio to gdzieś po drodze gubi mi POST a do tego dochodzi jeszcze sprawdzanie przecież który klawisz został wciśnięty ponieważ chcę też wiedzieć czy user wcisnął Zaloguj czy Zarejestruj albo Przypomnij Hasło. I działa, oczywiście na buttonach.

Natomiast jak zmieniłem na DIVy i chcę klikać w linki klawiszy graficznych, <a href to nie działa. Nie bardzo teraz wiem jak to rozwiązać.
Pytanie więc moje jak algorytmicznie to rozwiązujecie, czy stosujecie DIVy czy inne mechanizmy i czy jest różnica z wykonywaniem tego dla http a dla https, ponieważ docelowo chciał bym to właśnie realizować przez https z oczywistych myślę powodów.

0

Po prostu zagnieźdź DIVa w FORM. O to chodzi?

Jeśli chcesz używać https, ustaw dla form'a

action="https://(...)"
0
kofel napisał(a)

Po prostu zagnieźdź DIVa w FORM. O to chodzi?

Tak zrobiłem, wydało mi się to oczywiste, problemy są jednak dwa, po pierwsze, gdy stosuję klawisze button to nie wygląda to zbyt ładnie, po drugie zaś, jak robię by było ładnie a więc zastosuję jako klawisz link pod obrazkiem, to nie działa mi to wcale, co chyba rozumiem akurat ponieważ klikam w link a nie w część form.

Da się właściwie zrealizować to jakoś by klikając w link przesyłać zawartość pól tekstowych wypełnionych przez usera? Czy to jednak musi być button i POST albo GET?
Są inne metody rozpoznawania kliknięcia na klawisz by wysłać i przejąć wartości pól po kliknięciu? PS wiem o onclick itp, ale nie o to chodzi raczej, chyba, że się mylę.

kofel napisał(a)

Jeśli chcesz używać https, ustaw dla form'a

action="https://(...)"

No tak, ale tylko tyle wystarczy? Jeśli tak, to ok, bo myślałem, że trzeba jeszcze coś zmieniać albo dopisywać.

0

Daj elementowi a takie cusik href="javascript: this.form.submit();" czy coś w tym stylu :), i masz link zachowujący się dokładnie jak przycisk submit

Co do action, tak, tylko to wystarczy (jeśli dobrze rozumiem problem).

0

A jesteś w stanie mi to wyjaśnić?
Działanie, rozwinięcie, etc.?

0

A co tu wyjaśniać? Po prostu zamiast przycisku typu submit do zatwierdzenia formularza używasz javascript.

0

No tak, właściwie nie ma czego wyjaśniać osobie która zna Jave, ja jej nie znam. Będę więc musiał poznać albo znaleźć inny sposób lub jakąś osobę która to po prostu zrobi. W każdym razie dzięki za pomoc i podpowiedzi. Przydały się.

1

No, nie wiem czy osobie znającej Javę się to zda, ale już znającej JavaScript może pójść łatwiej. EOT.

0

Czepiasz się szczegółów, przecież każdy inteligentny i doświadczony programista jadąc takim skrótem myślowym domyśli się, że chodzi o JS. Więc po co te docinki? Ranking sobie chcesz poprawić czy to wrodzona złośliwość?

Nie ważne, nie odpowiadaj, szkoda klawiatury.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1