Odpalanie pliku jar.

0

Witam, otóż od kilku dni usiłuje się z tym uporać, lecz jest jestem strasznie zielony i dlatego potrzebuje pomocy. Czym można odpalić jar.? Próbowałem przez java -jar "nazwapliku.jar" lecz nic się nie odpalało. Mam najnowszą jave, z góry dzięki za odp.

1

Zainstaluj jdk

0

Niestety, zainstalowałem i próbowałem przez "Uruchom" oraz normalnie, lecz bez skutku. A tak w ogóle, to nie powinno samo wyszukać odpowiedniego programu kiedy odpalam ten jar.?

0

"Nie odpala" tzn? Co wyskakuje? Bo przecież coś chyba wyskakuje.

0

I dlaczego konsekwentnie piszesz kropkę po "jar"? Czyżby Twój plik zwał się moj.jar.?

0

Nie odpala to znaczy, wyskakuje na jakieś 0.5 sekund czarny ekranik - poprzez uruchom.

@up
Nie, mój plik nie ma kropki na końcu, po prostu tak jakoś pisze. :)

0

Napisałeś aplikację konsolową w Javie? No to normalne, że znika, bo się najpewniej zakończyła. Odpal spod konsoli jak się należy i wtedy napisz, czy działa czy nie.

0

Dodałeś ścieżkę Javy do zmiennej PATH i JAVA_HOME?

0

Jak już mówiłem, jestem bardzo zielony, więc nie mam pojęcia o czym mówicie, nic nie robiłem poza instalacją javy. :P

0

Rzecz w tym co ma robić ten plik i czy Ty go napisałeś? Najlepiej zrobisz jak udostępnisz go na forum i będziesz przy tym bardziej precyzyjny.

0
  1. Wpisz java w konsoli i wklej potem całą zawartość konsoli tutaj.
  2. http://piszemyprogramy.pl/pozost/113-javahome7?showall=1 lub http://piszemyprogramy.pl/pozost/112-javahome?showall=1
  3. Podobnie jak powyżej zmień zmienną PATH tzn dodaj na końcu średnik i %JAVA_HOME%
  4. Daj zastosuj, zamknij wszystkie konsole, odpal ponownie i powinna być nowa zmienna ustawiona.
0

A więc nie, to nie jest mój programik, chciałbym odpalić pliczek jar, potrzebny do wgrania pewnego skina do pewnej gry. Wibowit, niestety, gdy wpisuje java w konsoli, dzieje się to samo co z java -jar nazwapliku.jar - czyli przez 0.5 sec, czarny ekran.

0

Może otwórz to winrarem?

0

bzzmaja, zrób dokładnie to co napiszę, krok po kroku. Zakładam, że używasz Windowsa:

  • Kliknij w przycisk "Start"
  • Znajdź opcję "Uruchom", albo "Run" (w angielskiej wersji)
  • pojawi się okienko dialogowe z polem edit, wpisz cmd i potwierdź klawiszem Enter lub kliknij OK.
  • pojawi się czarne okno konsoli, wpisz w nim java -version i potwierdź klawiszem Enter
    • jeżeli masz zainstalowaną Javę i dodaną do PATH to powinno się pojawić coś takiego:
java version "1.6.0_24"
Java(TM) SE Runtime Environment (build 1.6.0_24-b07)
Java HotSpot(TM) Client VM (build 19.1-b02, mixed mode, sharing)
  • skopiuj to, co "wyskoczyło" w konsoli (ona prawie na pewno nie zniknie, a jeżeli tak - to coś jest naprawdę porządnie pokićkane :P). Kopiowanie z konsoli to np - kliknij prawym w oknie konsoli, wybierz "Mark" albo "Zaznacz", zaznacz odpowiedni tekst i wciśnij Enter lub kliknij prawym klawiszem myszki. na forum wciśnij Odpowiedz wpisz <``code``> po tym Ctrl+V aby wkleić skopiowany tekst i dopisz <``/code``>, po czym wyślij odpowiedź.

  • spróbuj też uruchomić program z konsoli, tj przejdź do katalogu w którym jest Twój plik jar używając polecenia cd (cd Katalog/gdzie/jest/plik)

  • wpisz java -jar MyFile.jar i potwierdź klawiszem Enter. Wklej nam wynik tej operacji.

0

Dzięki za tak obszerny poradnik, lecz co bym nie wpisał w "Uruchom" związane z javą, konsola pojawia się na chwilkę po czym znika. Pozostaje mi tylko format. Wielkie dzięki tym wszystkim którzy postanowili wytłumaczyć cokolwiek takiemu żółto dziobowi jak ja.

0

Ty masz w "Uruchom" wpisać cmd, nic związanego z Javą. Pojawi się konsola i dopiero wtedy wykonaj to o czym pisze @Azrael.

0

A więc, przez cmd też nie może odpalić. Zresztą sami zobaczcie:

C:\Documents and Settings\MISIEK>java -version
java version "1.6.0_24"
Java(TM) SE Runtime Environment (build 1.6.0_24-b07)
Java HotSpot(TM) Client VM (build 19.1-b02, mixed mode, sharing)

C:\Documents and Settings\MISIEK>java -jar Mineshafter-proxy.jar
Unable to access jarfile Mineshafter-proxy.jar

C:\Documents and Settings\MISIEK>

0

Faktycznie, działa. Wielkie dzięki jeszcze raz wszystkim, którzy mi pomogli. Java dla mnie to czarna magia. :)

1

Raczej Windows niż Java.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1