łączenie 2 tabel w zapytaniu

0

cześć

Mam tabelę z której pobieram dane dla wszystkich userów

$zapytanie = mysql_query("select nazwa, punkty, kurs, imie from baza_z_wystawione  ");
while($zap = mysql_fetch_assoc($zapytanie)){
echo "
<table> 
<tr>
<td>
Nazwa: ".$zap['nazwa']." <br> 
punkty: ".$zap['punkty']." <br> 
kurs: ".$zap['kurs']." <br> 
imie: ".$zap['imie']." <br> 
</td></tr></table>";

tabela baza_z_wystawione wygląda:

id, user_id, nazwa, punkty, kursy, imie

mam 2 tabelę baza_dodatkowe_dane

id, id_user, produkt, status, koszt

i chciałbym do tej tabeli wyżej również dodać dane z produkt i koszt .. ale mam problem z połączeniem tych 2 tabel w 1 zapytaniu

proszę o pomoc

0

JOIN.

0

zrobiłem tak:

$zapytanie = mysql_query("select baza_z_wystawione.nazwa, baza_z_wystawione.punkty, baza_z_wystawione.kurs, baza_z_wystawione.imie from baza_z_wystawione  iner join baza_dodatkowe_dane on baza_z_wystawione.user_id = baza_dodatkowe_dane.id_user");

a da się zrobić aby nie trzeba było przy każdym polu tabeli dodawać przedrostka z nazwą tabeli tylko jakoś krócej ?

0

$zapytanie = mysql_query("select * from baza_z_wystawione, baza_dodatkowe_dane where baza_z_wystawione.user_id = baza_dodatkowe_dane.id_use ");

mam takie zapytanie jednak jeśli danych usera nie ma w tabeli baza_dodatkowe_dane to nie wyświetla go w ogóle .. a jak zrobić aby wyświetliło dane z baza_z_wystawione a zostawić puste dane z tabeli 2 ??

proszę o pomoc

0

poczytaj co to alias i o left/right join

0
Misiekd napisał(a)

poczytaj co to alias i o left/right join

oki dzięki zaraz się zabiorę za to :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1