funkcja Suma w delphi

0

Witam mam problem muszę rozwiązać takie zadanko w delphi tzn napisac program liczący S(n)=1-1/sqr(2)+1/sqr(3)-1/sqr(4)+...+((-1)do n+1potegi)/sqr(2)
argument jest typu longint a wynik typu double

0

Pokaż co już napisałeś...

0

Var n, y:longint;
c:double;
power:real ;
begin
wynik.Caption:='';
n:=StrToInt(ed_n.text);

N:=n;

Repeat
C:=c+ Power(-1,n+1)/sqr(n);
Dec(n);
Until n<1;
Wynik.caption:= FloatToStr(c);
End;

0
 Var   n, y:longint;
      c:double;
      power:real ;
begin
        wynik.Caption:='';
n:=StrToInt(ed_n.text);



N:=n;



Repeat
C:=c+ Power(-1,n+1)/sqr(n);
Dec(n);
Until n<1;
Wynik.caption:= FloatToStr(c);
End;

nie wiem co jest ale to nie działa nie chce się to włączyć,
i nie jestem pewien czy dobrej petli do tego uzyłem

0

1-1/2do2+1/3do2-1/4do2+...+(-1)do n+1/n do2 tak to ma wyglądac nie wiem czemu pierwiastek gdzies tam widzisz

0

kwadrat argumentu? a sqrt() to pierwiastek prawda?

0

ok, masz rację... jeśli chodzi o kwadrat - za szybko czytam - mój ewidentny błąd :(

0

Bo Power to funkcja a nie zmienna... więc ma już zdefiniowany typ wartości
Po co się tak męczysz z repeat ? jak można to z For...downto...do w jednej linijce zrobić...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1