Problem z polskimi znakami w Delphi 7

0

Witam...
Niedawno skończyłem kurs Pascala i postanowiłem zająć się teraz Delphi. Po długim szukaniu udało mi się zdobyć środowisko pracy, jakim jest Delphi 7. Pojawił się jednak problem już na początku mojej przygody z Delphi, otóż chyba każdy kurs Delphi zaczyna się od informacji na temat polskich znaków w Delphi. Większość kursów zaleca wprowadzenie do rejestru wpisu NoCtrlAltKeys, czy jakoś tak. Mój problem polega na tym, że nie istniała ścieżka do której miałbym dodać wpis (.../Delphi/7/Editor/Options), zamiast tego w katalogu editor był katalog Source Options. Dodanie wpisu do tego katalogu, jak również utworzenie katalogu Options i wprowadzenie wpisu tam nie pomogło i dalej zamiast polskich znaków w kompilatorze pojawiają się krzaczki...
Macie jakieś pomysły???

0

Jakie Delphi 7 ?
Personal, Enterprise ?

0

Personal... dodam jeszcze, żeby nie było wątpliwości, że owe krzaczki widzę tylko w oknie programu, który napisałem, w kompilatorze nie mam z tym problemów...

1

polskie znaki w edytorze możesz uzyskać naciskając tylda + znak - np. aby uzyskać ą wciskasz ~ i a - czy to Ci działa?

0

U mnie to działa. Dzięki za poradę Misiekd. Ja nie mogłem uzyskać litery "ń". Z pozostałymi wraz z "Ń" nie było problemów. Prawdopodobnie jest to wina jakiegoś dodatku ale nie rozgryzłem jakiego.

1

Używasz może CnPacka ? Jeśli tak to CnPack->Options->kliknij 2x Form Design Wizard->Usuń (backspace) skrót CTRL+ALT+N z Copy Component's Name.
Ja do samej zmiany w rejestrze dla D7 zrobiłem sobie kiedyś programik (w WinVista i Win7 musisz go uruchomić jako admin):

uses
  Registry;

//oraz np po kliknięciu na przycisk:

var
  Reg : TRegistry;
begin
  Reg := TRegistry.Create;
  try
   Reg.RootKey := HKEY_CURRENT_USER;
   if Reg.OpenKey('\Software\Borland\Delphi\7.0\Editor\Options', True) then
    begin
      Reg.WriteString('NoCtrlAltKeys', '1');
      Reg.CloseKey;
    end;
  finally
   Reg.Free;
   Application.MessageBox ('Gotowe...', '', MB_OK + MB_ICONINFORMATION);
   Application.Terminate;
  end;
end;
0

Dzięki Paweł. Strzał w dziesiątkę.
W CnPack miałem wyłączony Form Design Wizard więc w jego opcjach nie grzebałem.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1