Splitter a rozmiar formy

0

Witam

Jak wykorzystać komponent TSplitter aby móc dzięki niemu zmieniać rozmiary formy? Dodam iż wykorzystane to będzie w aktywnej formie z BorderStyle ustawionym na None ;) Powiedzmy ,że chcę regulować wysokość okna, jak się do tego zabrać...?

Pozdrawiam ;]

0

TSplitter nie jest do regulowania wysokości okna. Wstawia się go np. pomiędzy dwa panele (jeden z align na alClient, drugi z align alLeft) po to, aby można było zmieniać ich wielkość (tzn. zwiększamy jednen, to drugi się automatycznie zmniejsza).

0

Dzięki madmike za odpowiedź :)

A jak to działa w windowsowych oknach?
W jaki sposób można zrobić taki uchwyt aby regulować tą wysokość?

0

Możesz to zrobić np tak: (pisane w kilka minut, więc nie jest najpiękniejsze)
http://www.speedyshare.com/files/26723853/splitter_rozmiar.rar

0
krwq napisał(a)

Możesz to zrobić np tak: (pisane w kilka minut, więc nie jest najpiękniejsze)
http://www.speedyshare.com/files/26723853/splitter_rozmiar.rar

Pewnie, ale sam chyba wiesz, że to jest raczej "żart programistyczny" niż poprawne rozwiązanie :)

0

nie do końca :P użytkownika nie obchodzi jak to jest rozwiązane :)

0

to wstaw TrackBar i po kłopocie

0

Po co w ogóle TSplitter czy inny komponent:

[***ciach***]
  protected
    procedure WMNCHitTest(var Msg: TWMNCHitTest); message WM_NCHITTEST;

[***ciach***]

implementation

{$R *.dfm}

procedure TForm1.WMNCHitTest(var Msg: TWMNCHitTest);
var
  p: TPoint;
begin
  p.X:= Msg.XPos;
  p.Y:= Msg.YPos;
  p:= ScreenToClient(p);
  if (p.Y >= Height - 3) then
    Msg.Result:= HTBOTTOM
  else
    inherited;
end;
[***ciach***]

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1