Zbiór potrzebnych funkcji

0

Witam,

Od jakiegoś czasu już sobie piszę w C#, ale wciąż kłopotliwa jest dla mnie jedna rzecz. Mianowicie chciałbym mieć pliczek/cokolwiek gdzie miałbym zebrane wszystkie najpotrzebniejsze metody.

W chwili obecnej napisałem sobie np. metodę, która wg. pewnych zasad sprawdza mi stringa. Chciałbym ją wykorzystać w kilku miejscach. Niestety na chwilę obecną sprowadza się to do tego, że kopiuję ową metodę do każdej formatki i tam używam.

Wiem że można stworzyć jakąś uniwersalną klasę i w niej wpisać np. wszystkie metody, ale później za każdym razem kiedy chciałbym użyć takiej metody musiałbym z tego co się orientuję tworzyć obiekt klasy i dopiero odpalać metodę.
Czy naprawdę nie ma innego rozwiązania?

0

Jest. Zrobisz to za pomocą statycznych metod http://msdn.microsoft.com/en-us/library/98f28cdx.aspx

0
fresh napisał(a)

Wiem że można stworzyć jakąś uniwersalną klasę i w niej wpisać np. wszystkie metody, ale później za każdym razem kiedy chciałbym użyć takiej metody musiałbym z tego co się orientuję tworzyć obiekt klasy i dopiero odpalać metodę.
Czy naprawdę nie ma innego rozwiązania?

Ale o co chodzi? Chcesz używać metod bez klas?

0

Chodzi mi po prostu o to, czy mogę w jakimś miejscu napisać metodę powiedzmy Go().

I teraz w innych miejscach w kodzie bez konieczności deklaracji klasy wywoływać tą funkcję.

0

Krótko: nie.

Możesz za to tak:

Globals.Go();

jeśli napiszesz

class Globals
{
    static void Go() { }
}

Praktycznie jednak zawsze taka metoda jest z czymś konkretnym związana, więc opłaca się albo podzielić to na kilka statycznych klas, albo zrobić z tego extension method.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1