Prosty kod i 3 błędy.

0

Witam próbuje sobie przyswoić informacje z Symfoni C++ Standard aktualnie na tablicach i mam problem z kodem:

#include <iostream>
using namespace std;
void proba(int ile, int t[]);
int main()
{
	const int rozmiar = 10;
	int tab[rozmiar];
	cout << "w main " << endl;
	void proba(rozmiar,tab);
	system("pause");
}
void proba(int ile,int t[])
{
	for(int i = 0; i < ile; i++)
	{
		cout << "Podaj liczbe: ";
		cin >> t[i];
	}
	for(int i = 0; i < ile; i++)
	{
		cout << " do " << i << " przypisano " << t[i] << endl;
	}
}
 

Mianowicie wywala 3 błedy:
1>d:\inne\programowanie\c++\zadania12\zadania12\glowna.cpp(9): error C2182: 'proba' : illegal use of type 'void'
1>d:\inne\programowanie\c++\zadania12\zadania12\glowna.cpp(9): error C2078: too many initializers
1>d:\inne\programowanie\c++\zadania12\zadania12\glowna.cpp(9): error C2440: 'initializing' : cannot convert from 'int [10]' to 'int'
Czemu?

0
void proba(rozmiar,tab);

jesteś pewien, że to dobrze przepisałeś?

usuń to void sprzed proba i powinno działać

0

To kwestia wywołania funkcji proba. Coś jest nie tak, spójrz w Symfonię jeszcze raz i zobacz jak się funkcję wywołuje :)

0

haha jaki banalny błąd
Tak mnie ciekawiło co napisałem żle że zrobiłem 2 inne podobne programy do tego i każdy działał nie miałem pojęcia co jest nie tak w tym
Dzięki wielki będę musiał zaostrzyć ostrożność pisania :P

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1