Modyfikacja programu (tabeli)

0

Witam

Potrzebuje zwiększyć liczbę wierszy w tabeli w programie, który jest już skompilowany i jest w postaci jednego pliku wykonywalnego exe oraz pliku z ustawieniami konfiguracyjnymi, czy jest taka możliwość uzyskania zmiany gdy program już jest skompilowany a ja nie posiadam kodu źródłowego, używając edytora PE Explorer bez problemu zmieniań tekst poszczególnych okien programu czy rozmiar buttonow, ale nie potrawie sobie poradzić ze zwiększeniem liczy rows w tabeli, poniżej podaje kod jaki udało mi się wyciągnąć, proszę o podpowiedz co zmienić, żeby zwiększyć liczbę wierszy.

object TabSheet4: TTabSheet
Caption = 'Baza'
ImageIndex = 8
DesignSize = (
930
257)
object Grid2: TStringGrid
Left = 2
Top = 48
Width = 727
Height = 299
Anchors = [akLeft, akTop, akRight, akBottom]
Color = clMoneyGreen
ColCount = 6
DefaultColWidth = 48
DefaultRowHeight = 32
FixedColor = clInactiveCaptionText
RowCount = 50
Options = [goFixedVertLine, goFixedHorzLine, goVertLine, goHorzLine, goRangeSelect, goColSizing, goRowMoving, goEditing]
TabOrder = 1
OnClick = Grid2Click
OnRowMoved = Grid2RowMoved
ColWidths = (
39
99
66
82
62
88)
end

Dzieki

0

Liczba wierszy w TStringGrid to RowCount.

0

Tylko jest mały problem, po zmianie tego parametru nic sie nie dzieje, bo było 100 a ja zmieniłem na 50, program dziala, ale nie ma zmiany, czy masz jakiś pomysł jak to poprawić

0

Niestety, nie.
Może trzeba zmienić tą wartość w innym StrigGrid a nie w Grid2?
A może jest zmieniana gdzieś w czasie wykonywania programu?

0

jest to możliwe że tabela jest tworzona dopiero gdy program sie uruchamia, tylko czy jest możliwość zmiany, bo na tym mi zalezy

0

Może te wypisywane dane z pliku exe (wyglądające jak plik źródłowy) to faktycznie tzw debug information (Dodawane dla śledzenia błędów gdy nastąpi on w pliku exe otworzonym poza środowiskiem projektowym kompilatora) i te wartości liczbowe są inaczej przechowywane w pliku exe? Dlatego zmienić stałe tekstowe jest o wiele łatwiej niż cokolwiek innego. Może są inaczej przechowywane te wartości liczbowe w pliku exe.

0

Nie wiem czy ktos posługiwał się programem PE Explorer - edytor, w tym programie jest opcja Data Directrories - po wybraniu jej wyświetlają się biblioteki (ktore sa w Windows/system32), mam rozumieć że to sa wykorzystywane biblioteki do dzialania programu, może w nich cos trzeba zmienić. Kolejna opcja dla mnie nie do końca jasna to Section Headers -> po wybraniu wyswietla sie 8 pozycji, które też można edytować w jakiś sposób, nie do końca jasny. Dalej proszę o rozwiązanie mojego problemu, dzięki

0

Sprawa została rozwiązana i wszystko dobrze chodzi, jedno mnie tylko dziwi dlaczego nikt z forumowiczów nie udzielił trafnej podpowiedzi...

Pozdrawiam

0

Bo żaden z forumowiczów nie bawi się w rozwiązania "od d... strony", tylko robi to tak, jak się robić powinno... To forum programistyczne, a nie forum "modyfikacji programów bez źródeł".

0
field napisał(a)

Sprawa została rozwiązana i wszystko dobrze chodzi, jedno mnie tylko dziwi dlaczego nikt z forumowiczów nie udzielił trafnej podpowiedzi...

Pozdrawiam

Podziel się rozwiązaniem. Może się przyda komuś.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1