[c++] sqrt pytanie

0

Cześć takiee pytanie. Sqrt zwraca pierwiastek 2(kwadratowy), np. sqrt(4) a jak zrobić np. pierwiastek 3 coś w stylu
sqrt(8888,3) ? To trzeba pisać swoją funkcje czy jest taka gotowa? Jak swoją to jak?

0

sqrt(3), po przypisania dozmiennej double powinno grać.

0

O co chodzi? Pierwiastek kwadratowy z 25 to 5 bo 55 = 25 a ja chce wiedzieć co zrobić żeby pokazało mi liczbe X a XX*X = 25

0

Pierwiastek 3-go stopnia to inaczej podniesienie do potęgi 1/3.

Znalezione w GOOGLE:

#include <math.h>
#include <stdio.h>

int main()
{
   float fliczba = 27.0,
   fstop   = ((float)1.0)/(float(3.0));
   double dliczba = 27.0,
   dstop   = ((double)1.0)/(double(3.0));

   printf("Pierwiastek float:  %f\n", pow(fliczba, fstop));
   printf("Pierwiastek double: %lf\n", pow(dliczba, dstop));
   return 0;
}
0

Usunąłem ten kod, żeby nie wprowadzać w błąd.

0
desert_rider napisał(a)

Kod piszę z głowy. Dawno nie programowałem w c++.

I nie rozumiesz pytania :)

@autor:
zrób tak jak madmike napisał, w większości przypadków wystarczy.

0
jamjest napisał(a)
desert_rider napisał(a)

Kod piszę z głowy. Dawno nie programowałem w c++.

I nie rozumiesz pytania :)

@autor:
zrób tak jak madmike napisał, w większości przypadków wystarczy.

Teraz widzę, że chodzi o pierwiastek 3 stopnia. Dzięki za wskazanie miejsca gdzie jest błąd w moim rozumowaniu.

0

Dzięki działa

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1