[c++] wyświetlanie określonej liczby cyfr po przecinku

0

Witam,
Czy istnieje jakaś funkcja która wyświetla określoną liczbę cyfr po przecinku?
mam np:
double a=1.1234567
ale chcę wyświetlić tylko 3 liczby po przecinku..

0

cout << setprecision(3) << a;

0
printf("%.3fl", a);
0

Są jakieś modyfikatory do strumienia wyjściowego, o ile pamietam.
cout << setprecision(3) << liczba << endl;

0

samo setprecision wyświetli 3 liczby ale nie koniecznie po przecinku .

#include <iostream.h>
#include <iomanip.h>
//---------------------------------------------------------------------------

#pragma argsused
int main(int argc, char* argv[])
{

double a=3451.1234567 ;

cout << fixed << setprecision(3) << a;

cin.get();
        return 0;
}
0
[losowa nazwa] napisał(a)

Są jakieś modyfikatory do strumienia wyjściowego, o ile pamietam.
cout << setprecision(3) << liczba << endl;

Dokładniej nazywają się manipulatorami i siedzą w iomanip ;)
http://www.cplusplus.com/reference/iostream/manipulators/

0

dzięki wszystkim :)

1

A czemu nikt nie zaproponuje po ludzku tak jak ja użyć standardowej biblioteki C?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1